Bezárták az árpádhalmi óvodát
 Nagytőke után itt is szennyeződés került az ivóvízbe

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-13 | Blahó Gabriella

Egy hétig ásványvizet ittak az árpádhalmi óvodások, majd a megyei tisztiorvosi szolgálat úgy döntött: bezárja az intézményt. A falubeliek a vezetékes hálózatban talált szennyeződés miatt most palackozott vizet fogyasztanak. A szentesi kistérségben két településen tisztítják a szolgáltatók a rendszert, Nagytőkén még ma sem nyithat ki az ovi.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az árpádhalmi oviba most nem járhatnak a gyerekek Fotó: Tésik Attila
A Szentesvíz Kft. által múlt pénteken leadott vizsgálati anyag sem volt megfelelő, ezért Nagytőke óvodája egyelőre nem nyithat ki – tájékoztatta lapunkat Kovács Ferenc, a megyei tisztiorvosi szolgálat helyettes vezetője. A megyehatárszéli Árpádhalmán sem megfelelő az ivóvíz minősége. Az ellenőrzési pontokon vett mintákról mikroszkópos vizsgálat során derült ki: a mutatók eltérnek az egészséges minimumtól, míg a bakteriológiai jellemzők megfelelőek.

Árpádhalmán csak az óvodát zárta be az ÁNTSZ, az iskolát nem. A nevelési év kezdetén egy hétig jártak oviba az árpádhalmi gyerekek, uzsonnát otthonról hoztak, ám ebédet nem kaptak: a főzést sem engedélyezte a tisztiorvosi határozat. Stibál Róbertné, az intézmény vezetője elmondta: a szülők felháborodtak. Nem értik, hogy az iskolába miért mehetnek a gyerekek, oviba pedig miért nem. A tisztiorvosi szolgálat válasza szerint nyáron pangott a víz az óvoda rendszerében, ezért alakulhatott ki ott ez a helyzet.

Három napon át fertőtlenítette a szolgáltató, a Békés megyei Aqua Plus Kft. az árpádhalmi vezetékes ivóvízrendszert, ennek pozitív eredményében reménykednek a falu lakói. Froman Róbert polgármester elmondta: a településen élőknek az ásványvizet ajánlotta az önkormányzat. Árpádhalom három fúrt kútjából közel harmincfokos vizet nyernek a település lakói, ez a közeg pedig Froman véleménye szerint hozzájárulhat a víz minőségének romlásához. A falu polgármestere azt is elmondta: a szolgáltató keresi a hiba okát.

Dr. Kiss Csaba háziorvos praxisában a közelmúltban nem fordult elő több hasmenéses beteg, mint bármely más időszakban.