Szennyezett ivóvíz Nagytőkén
 A tisztiorvosi szolgálat bezárta a településen óvodát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-10 | Blahó Gabriella

Nem nyithat ki az óvoda Nagytőkén, mert a tisztiorvosi szolgálat megtiltotta: a vezetékes ivóvízhálózatban ugyanis fertőzést találtak. A faluba most naponta teherautón szállítják a tiszta vizet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A lajtos kocsi bevetésre vár Fotó: Vidovics Ferenc
Kényszerszünidejüket töltik a nagytőkei óvodások: az épület ajtaja zárva, mert a tisztiorvosi hivatal a gyermekintézményben a fogmosást sem engedélyezi. A vezetékes ivóvíz ugyanis fertőzött. A Szentesvíz Kft. vezetőjétől, Ferwagner Pétertől megtudtuk: a laboratóriumban ellenőrzött vízben kóli baktériumot találtak. Emellett a megengedett határértéket jelentősen túllépte a vízben kimutatott, úgynevezett aeroginosák száma, ebből ugyanis a magyar szabvány szerint egy darab sem lehet az ivóvízben.

A szentesi kórház fertőző osztályának vezető főorvosa, dr. Sipos Ferenc kijelentette: az említett kóli baktérium csak az emberi székletben fordul elő.

Következtetése szerint a vezetékes hálózat meghibásodása folytán kerülhetett az ivóvízbe, adott esetben súlyos emésztési panaszokat okozhat. Az aeroginosa pedig a főorvos szerint akkor szaporodik el, ha valahol pang a víz: fogyasztása esetén gyulladások keletkezhetnek a szervezetben. Dr. Tóth Istvánnak, a falu háziorvosának rendelőjében a közelmúltban tíz olyan beteg jelentkezett, aki hasmenésre panaszkodott: a páciensek a doktor elmondása szerint a kezelés után néhány nap alatt meggyógyultak.

Nagytőkére most teherautó szállítja az ivóvizet, naponta hét köbmétert. A falubeliek mindezt tudomásul vették és sorban állnak. A délelőtti órákban megáll a lajtos kocsi a tűzoltószertárnál, aztán végigjárja a falusi utcákat. Staberecz Ferenc polgármestertől tudjuk: ezen a nyáron nem ez az első alkalom, hogy a vízműnek tisztítania kell a vezetékes rendszert. Nagytőkén – a többi kistelepüléshez hasonlóan – nincsen kiépített csatornahálózat. A falu első embere kissé méltatlankodva vette tudomásul és adta hírül választóinak, hogy nem fogyaszthatják a vezetékes ivóvizet, hiszen az éltető elem biztosítása a szolgáltató felelőssége. A nagytőkeiekkel együtt nagyon szeretné, ha rövid időn belül orvosolná a helyzetet a Szentesvíz Kft.

A település az ivóvizet fúrt kútból nyeri – a kút hőmérséklete kedvező a különböző baktériumok számára – mondta el lapunknak Ferwagner Péter. Az elmúlt napokban átmosták a vezetékes hálózat gerincét, melyen keresztül valamennyi háztartásba eljut az ivóvíz. A hálózatot belül tisztítják, fertőtlenítik. A munkálatokra eddig egymillió forintot költött a szolgáltató. A szentesi vízműnél abban bíznak, hogy a minap leadott vizsgálati anyag negatív eredményt mutat, és a tisztiorvosi szolgálat pénteken feloldja a zárat.

Az ovisok el sem kezdték az idei nevelési évet, így könnyebb számukra ez a néhány nap, mintha közben kellett volna szünetet tartani – mondja Borosné Kató Márta óvónő. A falu egyetlen oktatási intézményébe beíratkozott tizennégy gyerek egyelőre szüleivel együtt arra vár, hogy a vízmű tisztává varázsolja a faluban az ivóvizet.