A költségvetés egy százaléka
 Pontrendszer alapján támogatják a sportot Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-09 | Blahó Gabriella

Szentes éves költségvetésének egy százalékát fordítja sportra. Az egyesületek egymás között is versenyben állnak a támogatás megszerzéséért. Ebben a helyzetben mérhető teljesítmény alapján ítél összegeket az önkormányzat. A pontrendszert sokan kritizálják, de az alpolgármester szerint a tényeket vitatni nem lehet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ebben az évben alkalmazta először a szentesi önkormányzat a sporttámogatások odaítélésében a pontrendszert. A költségvetési pénzek elosztását az egyesületek részéről mindig vitatja valaki, hiszen a pénz soha nem elegendő, teljesen elégedett egyesületet biztosan nem lehet találni a szentesi klubok között. A társaságok egymással is versenyben állnak, a pontrendszer azonban világos keretet ad a döntéshozóknak. Szűcs Lajos oktatási és sportügyekért felelős alpolgármester szerint a szisztéma bevált, érdemes továbbfejleszteni a következő évben, másrészt építő jellegű kritikára ma is számítanak a városházán.

Az irányadó viszonyítási pontok: az egyesületi tagdíj, a létszám és az elért eredmény. Minél többen és minél jobb eredményt érnek el egy-egy klubnál, annál nagyobb támogatásra számíthatnak a város költségvetésének egy százalékából. Az évi negyvenegymillió forint az alpolgármester szerint is kevés, jó volna többet adni. Bár ez az összeg még mindig magasabb annál, amit a nemrégiben megszületett sporttörvény az önkormányzatok számára javasol – teszi hozzá.

Harmincnégy sportkör, illetve szervezet szerepel azon a listán, melyből világosan kitűnik, hogy működésre, rendezvények szervezésére és szabadidősport támogatására ki mennyit kapott. A bajnokságban a tizenhárom csapat közül kilencedik helyen végzett férfi és az ezüstérmes női vízilabdacsapat összesen 15,5 millió forintos városi támogatásba részesült ebben az évben. A támogatás összegét tekintve második a Szentesi Torna Egylet 4,5 millió forinttal, majd következik a Kinizsi 2,2 millió forintjával.

A kimutatás szerint a támogatás összegét tekintve negyedik helyen áll a Szilver TSE, mely a maga kategóriájában hosszú évek óta a legeredményesebb az országban, legközelebb éppen a hét végén, szeptember 11-én a városi sportcsarnokban magyar bajnokságot rendez a standard osztályban. Az érdeklődők láthatják a versenytánc utánpótlását és a legjobb hazai felnőtteket is. 1,7 millió forintot kapott a városi úszóklub, egymillió forint körüli támogatást kapott a Vasutas, a teniszklub és az Oyama Dojo SE. Néhány százezer forintot pedig számtalan, kisebb egyesület kap a működésének elősegítésére.

Az alpolgármester szerint nagyon hiányoznak a város sportéletéből a kézilabda- és a kosárlabdacsapatok, valamint az atlétika művelői.