Szentesről megy igazgató a makói kórház élére
 Létszámleépítést sejt a megyei ellenzék

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-09 | Bakos András

Három hónapig egy szentesi szakember irányítja a válságban lévő makói kórházat – döntötték el a megyei képviselők. A gondok megoldásáról szóló javaslatot azonban a kormánypárti oldalon sem tartotta jónak mindenki. Kiderült, mégsem indul fegyelmi vizsgálat a szentesi kórház igazgatójával szemben az ügyelet szervezése miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Dr. Tóth Editet, a szentesi kórház orvos-igazgatóját bízta meg a megyei közgyűlés három hónapra a makói kórház főigazgatói teendőinek ellátásával. A konzervatív frakció vezetője, Baláspiri Csaba sajnálta, hogy a jelölt neve csak most hangzott el, Frank József elnök azt mondta, több szakemberrel is beszéltek, s kevés idő állt rendelkezésre. Többen kifogásolták, így Martonosi György is, hogy a jelölt nem tudott megismerkedni a makói átvilágítás eredményével, föltételezhető, hogy a rá váró feladatot nem ismeri. A szavazásra három tartózkodássá olvadt az ellenzék aggodalma. A megbízott főigazgató, akinek havi négyszázezer forintos illetmény jár a válságkezelésért, lapunk kérdésére azt mondta: a számok egyértelműen meghatározzák majd, mit kell tennie. A közgyűlés a hosszú távú megoldásról is gondoskodott: Simicz József szocialista frakcióvezető javaslata nyomán úgy írták ki a főigazgatói pályázatot, hogy előnyt élvezzen az, aki makói, vagy hajlandó Makóra költözni.

Csaknem mindegyik képviselő elmondta véleményét azzal az intézkedési tervvel kapcsolatban, amely a makói helyzet megoldására tesz javaslatot. Az ellenzék azt tartotta meglepőnek, hogy a szakértők által készített tervezet nem javasol létszámleépítést, 2005-re mégis jóval kisebb bérköltséggel számol. Ám a térségi frakcióhoz tartozó makói alelnök,

Megszólalt Bartha is

Bartha László, Szeged korábbi polgármestere a Pick Rt.-nél zajló létszámleépítés kapcsán azt mondta a megyei közgyűlésen: be kellene fejezni végre a píárkormányzást, s el kellene kezdeni a munkát. Ezt a szegedi városvezetésnek is címezte. Fölhívta a figyelmet arra, hogy minden folyamatban lévő helyi beruházás az előző ciklus idején indult, a Pick ügyében pedig ellentmondó nyilatkozatokat tett a jelenlegi polgármester. Barthához csatlakozva Vincze László, Csongrád és térsége képviselője a szocialista privatizáció elfuserált példájának nevezte azt, ami a Picknél zajlik, mint mondta, a baj már akkor érezhető volt, amikor „az MSZP-közeli tulajdonos" tőkét vont ki a cégből. Az a leépítés, ami most kezdődik, közel tízezer ember életét befolyásolja a megyében, a folyamatok generálóinak az a célja, tette hozzá, hogy a magyar föld külföldiek kezébe kerüljön. 

Marosvári Attila sem volt elégedett, mondván, jövőképet nem fogalmaz meg a terv. A makói kórháznak érdemes lenne deklarálnia, hogy számít a dél-békési betegekre. Szirbik Imre föltette a kérdést: vajon a jelenlegi politikai viszonyok közepette vállalhat-e a megyei közgyűlés olyan döntéseket, amelyek regionális szinten rendezik a betegellátást. Nógrádi Zoltán viszont azt mondta, ezt a felelősséget vállalni kell, s a Fidesz-MPSZ megyei elnökeként egy ilyen témájú egyeztetésre várja a parlamenti pártok megyei elnökeit. A makói intézkedési tervet ő is rossznak tartotta. Buzás Péter makói polgármester azt kérte, hogy bár valóban problémás a terv, mégis fogadja el a közgyűlés az előterjesztést, mert kell egy biztos alap, amiről elkezdheti a munkát a megbízott vezető, úgyis inkább az ő munkáján múlik a válságkezelés sikere. A közgyűlés 22 igen, 14 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. A döntéssel újabb százmilliós hitelt kapott a makói intézmény a megyétől. Baláspiri és Martonosi lapunknak elmondta: azért szavaztak az előterjesztés ellen, mert bújtatott létszámleépítést fogalmaz meg.
Döntöttek a képviselők arról, hogy fölterjesztést készítenek, amelyben ráirányítják a minisztérium figyelmét az ügyeletet szabályozó magyar törvények és az uniós irányelvek közötti ellentmondásokra.

Zárt ajtók mögött vitatkoztak arról, hogy a konzervatív frakció javaslatára induljon-e fegyelmi vizsgálat a szentesi kórház igazgatója, dr. Borzi Márta ellen azért, mert nem az uniós alapelvek szerint szerveződik az ügyelet Szentesen. Úgy határoztak, nem indítanak, ám a megye minden kórházában megvizsgálják, hogy a hatályos törvények alapján zajlik-e ez a tevékenység. Ezt a megoldást a konzervatívok is elfogadták.

A megyei közgyűlés határozatban nyilvánította ki: szükségesnek tartja, hogy megépüljön az M5-ös balástyai csomópontja.