Iskolatejet kaphatnak az óvisok is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-09 | Balázsi Irén

A szentesi képviselő-testület pénteki ülésén döntenek arról, hogy visszavonják-e korábbi határozatukat az iskolatej-akció bevezetéséről, vagy kiterjesztik azt az óvodásokra is. A 3 ezer gyerek reggeli itala 2004 decemberéig mintegy hétmillió forintba kerülne. A megye nagyobb városainak többségében már megkapják a gyerekek a tejet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Mátéffy utcai óvodások most vízzel oltják szomjukat Fotó: Tésik Attila
Még májusban határozott arról a szentesi képviselő-testület, hogy szeptember 1-jétől minden általános iskolás díjtalanul kap poharas tejet. Megtörténtek az előkészületek, az önkormányzat illetékesei kiválasztották azt a céget, amely a legkedvezőbb feltételekkel szállítja a tejet a központi konyhára. Mint arról beszámoltunk, már azt is megszervezték: a kiürült poharakat az iskolákban összegyűjtik, majd a városellátó intézmény rendszeresen elszállítja, és szelektív hulladékként kezeli azokat. Csakhogy közben megjelent a földművelésügyi minisztérium rendelete, amely az óvodásokra is kiterjeszti az akciót. Ez pedig azt jelenti, hogy a kétezer diákon kívül mintegy ezer óvodásnak is járna tej reggelente.

Az akció csak 2004 decemberéig mintegy hétmillió forintba kerül, melyből hárommilliót kapna vissza utólag az önkormányzat a központi költségvetésből. A helyhatóságnak azonban erre nincs elkülönített kerete az idei büdzsében, így az önrészt a szociális kiadásokra szánt összegből lehetne lefaragni.

– Kevés óvodás issza szívesen a tejet, erőltetni pedig nem lehet – mondta
Vásárhelyen és Csongrádon már van

A vásárhelyi, a mindszenti és a csongrádi általános iskolások a tanév első napjától kezdve ihatják a napi két deci ingyenes iskolatejet. A makói diákok viszont iskolatejet ebben a tanévben még nem kaptak, ám a polgármesteri hivataltól kapott információk szerint napokon belül hozzájuthatnak, természetesen térítésmentesen.  
érdeklődésünkre Garai Ferencné, az Apponyi téri óvodai körzet vezetője. Eddig is kaptak a gyerekek tízóraira tejet, de sokan inkább vizet vagy teát kérnek helyette. A Mátéffy utcai óvoda vezetője, Kocsisné Szabó Katalin jó kezdeményezésnek tartja, hogy minden gyerek kapjon tejet. Elképzelhető, hogy eleinte nem mindenki inná meg, mert otthon nem szokott hozzá. A vezető óvónő úgy véli: fokozatosan meg lehet kedveltetni a kicsikkel a tejet, amelyre ráadásul szüksége is van ennek a korosztálynak.

A Klauzál Gábor Általános Iskolában azt tapasztalják, hogy a diákok többsége nem szereti a tejet. Tariné Lantos Piroska igazgató ennek ellenére úgy van vele: kísérletképpen be kellene vezetni az iskolatej-akciót, s a tapasztalatok alapján lehetne meghozni a végső döntést. Annál is inkább, mivel az önkormányzatnak kiadást jelent, luxus lenne kiönteni a tejet, ha nem innák meg a tanulók.

Keresztes N. Lászlóné fia nyolcadikos a Koszta József Általános Iskolában. Az anyuka jó ötletnek tartja a tervezett akciót, mivel sok családnak nem telik tejre. A kisfia, Bence mindenesetre otthon megiszik naponta egy-két litert is, ám még így sem fogna ki rajta a két deci iskolatej.

A képviselő-testület pénteki ülésén döntenek arról, hogy októbertől elindítják-e az akciót. Kiderül majd az is, hogy bevonják-e az óvodákat is a programba. Az előterjesztésnek olyan kitétele is van, hogy ideiglenes jelleggel kapnának tejet csak az általános iskolások, és a tapasztalatok alapján határoznak majd a továbbiakról.