Csirketelep rontja a szomszédságot
 Nincs egyetértés a szentesi Berekben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-09 | Blahó Gabriella

A szentesi berki tanyákon élőket zavarja a szomszédjukban lévő csirketelep. Az önkormányzat szerint viszont az állattartás előírásainak megfelel a szárnyasokat nevelő telep. Táczi Szabó Ádám és társai elégedetlenek a válasszal, pedig a tisztiorvosi hivatal és a kerületi főállatorvos is úgy látja: szabályosan tartják állataikat a cég tulajdonosai.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szomszédos csirketelep működése zavarja Táczi Sz. Ádámékat Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi Berekben, a szennyvíztelep mellett elvezető út közelében működik egy csirkenevelő telep, annak szomszédságában lakik Táczi Sz. Ádám, aki aláírásgyűjtési akciót kezdeményezett. A tanyákon élők úgy látják, a telep működése zavarja közérzetüket, ezért panasszal fordultak az önkormányzathoz. A panaszos és társai felkeresték szerkesztőségünket, Gál Mihály, Pagulka Lajos és Móra Lajos elmondta: elviselhetetlen a szag a telep körül. Az azt őrző nagy termetű kutyák a kerítésen kívül csatangolnak és veszélyeztetik jószágaikat, megeszik a kecskét. Állításuk szerint az enyhén lejtő telepről rendszeresen kifelé folyik a trágyalé, ezért arra közlekedni nem lehet. A tulajdonosok rengeteg szalmát raktak közvetlen a kerítés mellé, ami félő, hogy meggyullad, s egyáltalán, valaki végre szüntesse meg ezt az állapotot – sorolták sérelmeiket Tácziék. A beadványt tizenhat család írta alá, s nem értik, miért utasította el panaszukat az önkormányzat.

Göbölyös Tamásné, a csirketelep vezetője azt nem érti, miért éppen most zavarja a szomszédokat bármi is, tizennyolc éve élnek és dolgoznak egymás közelében, eddig nem volt probléma. Göbölyösné Ildikó nyugodt szívvel állítja, hogy mindent az előírások szerint végeznek, hiszen a beadvány után a szakhatóságok megvizsgálták működésüket, és mindent rendben találtak. A telepvezető azt is elmondta, természetesen ha elhullik az állat, akkor elszállíttatja, hiszen ez a szabály. A kutyák esetében előfordul, hogy kerítésen kívülre kerülnek, azt azonban abszurdumnak tartja, hogy kecskét ennének a kuvaszok. Híg trágya a csirkenevelés során nem keletkezik, hová is folyhatna el? – folytatta. A szalma elhelyezésével kapcsolatban sem talált szabálytalanságot a hatóság, a fóliák végéhez pedig éppen azért szereltek ventilátort, hogy a szag minél kevésbé zavarja az ott élőket.

A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője, Csányiné Bakró-Nagy Vera lapunk érdeklődésére felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó terület alapvetően állattartásra alkalmas, hiszen külterület. Az önkormányzat a helyszíni szemle után tisztiorvosi és kerületi főállatorvosi állásfoglalást is kért, ezek mindegyike rendben találta a telep működését. A baromfifeldolgozó vállalattal szerződésben álló berki csirketelep vezetőjét az önkormányzat arra kéri, hogy a jövőben az állattartáshoz használt edényeket egy betonozott területen tisztítsa meg, ahonnan a mosogatólé nem tud kifolyni. Göbölyös Tamásné a szomszédok megnyugtatásának érdekében pedig azt tervezi, hogy megerősíti a kerítést.