Nagymágocs és a központi orvosi ügyelet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-08 | Blahó Gabriella

A mágocsiak csöndesen vették tudomásul, hogy ezentúl hétvégenként Szentesről kell hívniuk orvost, ha megbetegednek. A falubelieket ezeken a napokon is fogadja ismert háziorvosuk, a község polgármestere pedig bírálja a központi ügyeleti rendszert. A Csongrád megyei települések nyolcvan százaléka már kötött szerződést az Országos Mentőszolgálattal.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A falubeliek hét végén is felkereshetik dr. Szánthó Magdolna háziorvost (jobbra)Fotó: Tésik Attila
A  szentesi kistérség falvai között Nagymágocs utolsó előttiként csatlakozik ezekben a napokban a központi orvosi ügyelethez. A mentőszolgálattal kötött önkormányzati megállapodások értelmében hét végén Szentesről utazik orvos a falvakba, hét közben háziorvosként dolgozó kollégái ilyenkor pihennek. Mágocson a tisztiorvosi hivatal engedélyét várják, mely a szolgálat közlése szerint hamarosan meg is érkezik. A kistelepülésen élők közül sokan nehezen vették tudomásul az új szabályozást, hiszen megszokták: a doktor helyben bármikor elérhető.

Az unióhoz való csatlakozással azonban változott a helyzet: egy munkahéten legfeljebb hatvan órát foglalkozhat betegeivel az orvos, s a hétvégi ügyelet ebbe már nem fér bele. A nagymágocsiak végül hallgatólagosan beleegyeztek: a hét utolsó napjain Szentesről is hívhatnak orvost. Czabarka János polgármester bírálja az új rendszert, mondván, hogy a szabályozás még mindig lefedetlenül hagy négy órát, ez idő alatt pedig ugyanúgy lehet szükség orvosra. Havonta lakosonként tíz forintot fizet az önkormányzat a mentőszolgálatnak azért, hogy hívás esetén eljöjjön a faluba. Az összeget Czabarka nem ítéli túl nagynak, ugyanakkor úgy látja, az új rendszer nem feltétlenül szolgálja a kistelepülésen élők érdekeit. Elismeréssel szólt dr. Szánthó Magdolnáról, akinek ajtaja éjjel-nappal nyitva áll a betegek előtt. Nem véletlen, hogy a falu díszpolgárává választotta a hölgyet – tette hozzá.

Eperjes polgármestere, Kollár János szerint viszont előnyös a rendszer, hiszen szabadidőt biztosít a háziorvos számára. A falu lakói már április óta hívhatják Szentest, ha erre szükségük van, ám itt is – mint Mágocson – ajtót nyit dr. Kiss Csaba, ha nála kopogtatnak. A doktor természetesnek tartja, hogy hét végén is ellátja a betegeket, hiszen hét közben velük találkozik a rendelőben.

Fábiánsebestyén és a szolgálat szerződése szeptember elsejétől él – tudtuk meg Kós György polgármestertől, aki a település orvosa is egyben. Kós szerint a mozgó ügyelet annyiban jelent hátrányt az ott élőknek, hogy időbe telik, amíg az orvos Szentesről a faluba ér. Nagytőke, Derekegyház, Árpádhalom már csatlakozott, a térség falvai közül egyedül Szegvár nem kötött még megállapodást a mentősökkel. Szenczi Sándorné polgármester asszony elmondta: eddig a falun belül megoldották az orvosi ügyeletet, a tisztiorvosi hivatal jóváhagyásával. A témában a lakosság elmondja véleményét a következő közmeghallgatáson, a szegvári önkormányzat pedig kötelezettségei és lehetőségei függvényében tájékozódik, mielőtt döntést hoz.