Baláspiri az európai bíróságban bízik
 A frakcióvezető az ügyeleti próbaperről

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-08 | Bakos András

Nem ötven, csak huszonöt-harminc orvossal kellene több Szentesen az ügyelet uniókonform megszervezéséhez – állítja Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés konzervatív frakciójának vezetője. A politikus arra számít, csak az európai bíróság mondja majd ki az általa indított próbaper végén: megsértik az uniós jogot Magyarországon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az az intézkedési terv, amelyet a makói kórház átvilágítói készítettek, első lépésnek jó. Ám ezenkívül mégis kellene valami más intézkedés is, amely hathatósabban csökkenti az intézmény hiányát – mondta Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció vezetője a megyei közgyűlés egyik legfontosabb mai napirendje kapcsán. Baláspiri szerint érdekes, hogy az anyagban nincs szó létszámleépítésről, osztályok megszüntetéséről, ágyszámcsökkentésről. Csupán a finanszírozás technikáján próbálnak változtatni, amivel viszont elismerik: a kórház eddig is racionálisan működött, csak a finanszírozás elégtelen. Erről pedig a kormány tehet, idén a 2003 évi teljesítmények 96 százalékát finanszírozza az állam, s az áremelések révén még nehezebb helyzetbe kerültek bizonyos egészségügyi intézmények.

Baláspiri elmondta: valóban kivonult az egészségügyi bizottság üléséről, amikor a szentesi kórházigazgató ellen kezdeményezett fegyelmiről esett szó. Azért tette ezt, mert fölvetéseire Simicz József bizottsági elnök sértő megjegyzésekkel reagált, többek között azt mondta: a szentesi betegek örüljenek annak, hogy nem a portás látja el őket, a fáradt orvos is jobb, mint a semmi. Baláspiri szerint mindez magnófelvétellel bizonyítható. Azt is elmondta, az orvosi kamara jogászai dolgoznak a szentesi főigazgatóval szemben indítandó próbaper iratain. Arra számít, a magyar bíróság nem fogja kimondani, uniós jogszabályt sértett a szentesi kórház, amikor az ügyeletet szervezte. Az európai bíróság azonban, reméli – a német és a spanyol orvosok után – neki is igazat ad. Baláspiri szerint valóban sok uniós országban gondot okoz az ügyelet szervezése, ám mindenütt igyekeznek betartani az uniós irányelvet, amely egyértelműen fogalmaz: az ügyeletben eltöltött idő is teljes munkaidőnek számít. Kökény Mihály inkább az élére állt annak a kezdeményezésnek, amely visszavonatná ezt az irányelvet, hogy Magyarországon se kelljen emiatt megváltoztatni a törvényt. Baláspiri Csaba szerint nem ötven, csupán huszonöt-harminc orvos kellene még Szentesen az ügyelet uniókonform megszervezéséhez. S országszerte lenne elég képzett orvos, csak megfelelő fizetéssel vissza kellene csábítani őket a gyógyszercégektől.