A szentesi buszpályaudvar jövőre újulhat meg
 Lebontják a lapos tetőt is, csak a vázszerkezet marad

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-07 | Balázsi Irén

A szentesi autóbusz-pályaudvar felújítása 150 millió forintba kerül. Ha a Tisza Volán Rt. pályázatát kedvezően bírálják el, jövőre elkezdődhet a buszállomás korszerűsítése.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csak a vázszerkezete marad meg a buszpályaudvarnak Fotó: Vidovics Ferenc
Idén májusra tervezték a Tisza Volán Rt.-nél, hogy hozzáfoghatnak a szentesi autóbusz-pályaudvar felújításához. Aktuális is lett volna, mert az utóbbi időkben nem történt komolyabb renoválás a város központjában lévő épületen. Kelemen László, a cég szentesi kirendeltségének igazgatója lapunknak azt is elmondta: már korábban elkészültek a pályaudvar modernizálásának tervei, és a pályázatot is kiírták a kivitelezésre. A Volán 2004-ben 80-90 millió forintot szánt a buszállomás rendbehozatalára. A felhívásra jelentkeztek is építőipari társaságok, amelyek árajánlata azonban 130-170 millió között volt. A közlekedési cégnek erre a feladatra ekkora összeg nem állt rendelkezésére, így nem is hirdették ki a pályázat eredményét. Beadtak ellenben egy pályamunkát európai uniós források elnyerése reményében, így akarnak kiegészítő forráshoz jutni a meglévő anyagiakhoz. Ha kedvezően bírálják el a Regionális fejlesztési operatív programhoz kapcsolódó pályázatukat, úgy már elegendő pénz lesz a buszállomás korszerűsítésére.

Akkor meghirdethetik a mintegy 150 millió forintos beruházás közbeszerzési pályázatát, s annak elbírálása után, 2005 tavaszán kezdődhet a kivitelezés. A kirendeltség igazgatója azt is elmondta: előbb bontanak, aztán építenek. Valójában csak a vázszerkezete marad meg épületnek, még a födémrészt is leszedik. A mostani lapos tető helyére cserepes nyeregtető kerül, és az összes közművet felújítják. A peronon lévő forgalmi szolgálat bekerül majd az épületbe, ahol különböző szolgáltató cégeknek is kialakítanak helyiségeket. A külső teret is rendezik, még szökőkút is lesz a buszállomásnál.

Nemcsak a Tisza Volán Rt. pályázik az uniós források elnyerésére, hanem az önkormányzat is. A város az autóbusz-pályaudvar környékének rendezésére szándékozik pluszforrást szerezni. Ha sikerül a helyhatóság terve, utak, parkok, díszkorlátok és az utazóknak kerékpártárolók készülhetnek a buszállomás közvetlen környezetében.