Szabálytalan parkolók és kutyatartók
 Kislapátot visz magával a szentesi aljegyző

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-04 | Balázsi Irén

A szentesi közterület-felügyelők több mint 500 gépkocsivezetőt bírságoltak meg az idén, mert tiltott helyen parkoltak. A parlagfüves területek tulajdonosait ellenben sikerült jobb belátásra bírni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kondor János közterület-felügyelő nagyon sok szabálytalansággal találkozik Fotó: Tésik Attila
Kopogott az idős asszony a szentesi városházán, hogy a közterület-felügyeleti csoport vezetőjének előadja sérelmét. A főtéren haladt fényes nappal, amikor egy részeg kerékpáros ellökte a gyengén látó nőt, és még szidalmazta is. Azt kérte az ügyfél Kóczán István csoportvezetőtől: tiltsák ki a kerékpárosokat a főtérről, és büntessék meg őket.

– Legalább lesz a városnak pénze – tette hozzá a panaszos. Nem büntetett Kóczán, helyette intézkedett: a városellátó intézménynél azt kérte, rakjanak ki táblákat, amelyekkel felhívják a figyelmet, hogy a város központi terén biciklizni tilos.

Táblaerdő lenne viszont Szentesen, ha mindazokat a helyeket megjelölnék, ahol nem szabad autóval parkolni. A ligetet mégse tűzdelhetik teli tiltó táblákkal, hiszen az lenne a természetes, hogy a zöldterületeket mindenki óvja. A csoportvezető szerint a közlekedők még akkor is beállnak a ligeti fák közé, ha a parkolóban jócskán van hely. Ilyenkor kerül a szélvédőre a piros lap, amely tudatja az autóssal, hogy a jogsértő állapot miatt helyszíni bírsággal bünteti majd a közterület-felügyelet. S persze készülnek a gépkocsiról a fényképek, amelyek tanúsítják a szabálytalanságot. Az idén egyébként több mint 500 személyt köteleztek 3 ezer és 6 ezer forint közötti összeg befizetésére. Aki ezt nem volt hajlandó megtéríteni, az ellen szabálysértési eljárást indítottak.

A parlagfűvel borított területek gazdái viszont, úgy tűnik, elrettentek a büntetési tételtől, amely elérheti az egymillió forintot is. Marcsó Katalin, Becsei Péter és Kondor János közterület-felügyelők felszólítására inkább kiirtották az allergiát okozó gyomnövényt a földjükről. Az ebtulajdonosokat ellenben szinte naponta lehetne bírságolni az idén januártól hatályos helyi rendelet vonatkozó passzusa szerint. Csányiné Bakró-Nagy Vera aljegyző betartja a jogszabályt, kutyáját pórázon sétáltatja, és visz magával kislapátot és nejlonzacskót is arra az esetre, ha nagydolga lenne az ebnek. Példáját azonban kevesen követik a városban. Akad, aki még a közterület-felügyelők felszólítására sem hajlandó megkötni az ebet a közterületen.