Szegvár még mindig jegyzőre vár
 2002 decembere óta hirdeti az állást a nagyközség

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-03 | Blahó Gabriella

Másfél éve nincs jegyzője Szegvárnak. A nagyközségben sokan tudni vélik: a hivatal előző vezetőjének azért kellett távoznia, mert aktfotók készültek róla. A felvételek állítólagos készítője, aki két éve a polgármesteri székért is versenybe szállt, azt állítja, ez hazugság, s nem érzi magát felelősnek abban, hogy a hölgynek távoznia kellett posztjáról. A polgármester azt mondja, olyan jegyzői pályázat még nem érkezett, mely megfelelt volna a kiírásnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Végh Ibolya, a szegvári hivatal korábbi vezetője a hódmezővásárhelyi közgyűlésen Fotó: Tésik Attila
A belügyi közlönyben rendszeresen megjelenik egy álláshirdetés, mely szerint Szegvár nagyközség jegyzőt keres. 2002. december 15-én szűnt meg közös megegyezéssel dr. Végh Ibolya, korábbi jegyző munkaviszonya, az okokról a Pletykaanyu című könyv okán is elhíresült faluban nagyon sokfélét beszélnek. A szegváriak tudni vélik, hogy a jegyzőnőről aktfotók készültek, melyeknek szerzője Piti János, aki azon az őszön ringbe szállt a polgármesteri székért. Piti János akkoriban az önkormányzatnál dolgozott közterület-felügyelőként, most állástalan és utolsó éves főiskolás, szavai szerint valóban érzett „gyengédséget a megnevezett hölgy iránt". Mint mondta, nem érzi magát felelősnek abban, hogy Végh Ibolyának távoznia kellett posztjáról, aktfotókat nem készített, azt, hogy léteznek, csak egyik képviselőtársa találta ki. Az általa megnevezett képviselőt, Béres Andrást nem értük el: külföldön tartózkodik, és a mobiltelefonja tegnap ki volt kapcsolva. A testület másik tagja, Csatordai Ferenc a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott: szerinte ez magánügy.

A pletyka miatt mind Piti János, mind Végh Ibolya távozott a hivatalból. A hölgy azóta Hódmezővásárhely megyei jogú város közigazgatási osztályát vezeti, s úgy nyilatkozott: könnyű szívvel vált meg Szegvártól. Most magas színvonalú munkát végezhet, melyet örömmel lát el, élvezi a polgármester és a jegyző bizalmát. Hozzátette: kizártnak tartja, hogy az eltelt másfél esztendőben ne akadt volna olyan pályázó, aki ne felelt volna meg a kiírásnak, hiszen számtalan jogász keres állást. Bár rákérdeztünk, nyilvánvalóvá tette: a pletykáról nem kíván beszélni.

Szenczi Sándorné, a nagyközség polgármestere elmondta: a szóban forgó felvételekről ő is hallott, ám létezésükről bizonyosságot nem szerzett, nem látta őket. Az ide vonatkozó törvényi rendelkezések szerint 2002 decembere óta harminc naponként meghirdeti az önkormányzat a jegyzői állást a belügyi közlönyben. A jelentkezők nem mindegyike felel meg a kiírásnak – mondta Szencziné – vagy a megfelelő képzettség, vagy a szakmai gyakorlat vonatkozásában. Ezentúl pedig előfordult olyan eset – mint a legutóbbi testületi ülésen –, hogy a falu elöljárói éltek döntési jogukkal és a meglévő formai feltételek ellenére sem támogatták a jelentkezőt.

Másfél esztendeje Szentes város jegyzője, dr. Sztantics Csaba helyettesítőként látja el a jegyzői feladatokat Szegváron. A polgármester asszony kijelentette: a testület olyan személyt fog választani, aki hosszú távra jelent megoldást a falu számára.