A sajtárus még gombát is vizsgálna
 Szakértők versenye a szentesi piacon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-02 | Blahó Gabriella

A szentesi piacon nincs jelen a gombaszakértő, egy tábla azonban útba igazítja a szedőket arról, hol érhető el. A városellátó vezetője szerint ez a szolgáltatás kielégíti az igényeket, a kecskesajtot árusító kereskedő szerint viszont nem. Ő azonban mindig jelen van, és szívesen ellenőrizne gombát is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sándor János a piacon is szívesen ellenőrizné a gombát Fotó: Tésik Attila
Kertek alján szaporodott el a susulyka, a kígyógomba és a begöngyölt szélű cölöpgomba, ezek mind mérgesek – mondja Sándor János, aki egyelőre saját kedvére gombászik, de szeretné – szakképesítés birtokában – hivatalosan végezni ezt a munkát. A férfit kecskesajtárusként ismerik a piacra járók, akik találkoztak már a jelenséggel: gombaszakértő személyesen a helyszínen nem érhető el. Varga Sándor, a városellátó vezetője kijelentette: vadon szedett gomba árusítására nem volt még példa, ugyanis csak ebben az esetben kötelező a gombaszakértő személyes jelenléte a piacon. Csekély honorárium ellenében látja el feladatát a város gombaszakértője, akinek elérhetőségével kapcsolatban még egyetlen lakossági ellenvetés nem érkezett.

Szakellenőrök a Mars téren

A szegedi Mars téren egymást váltva két gombaszakellenőr is dolgozik – kaptuk a felvilágosítást Pusztai Lajostól, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatójától. Őket a vásárlók a gombapiacon találhatják meg minden nap 5 és 11 óra között. A gombaszakellenőrök rendelkeznek azzal a vizsgával, amelyet a törvény előír, s a vadon termő, a piacon eladásra szánt gombát vizsgálják meg – szerény térítés ellenében. Egyébként ellenőrzés nélkül nem is szabad a Mars téren gombát árusítani. Ha otthon gombás ételek elfogyasztása után gyanús jeleket észlelünk magunkon, a szakellenőröket a 472-204-es telefonszámon is hívni lehet. Pusztai Lajos szerint azonban erre az utóbbi időben szerencsére nem volt példa.  

Sándor János azonban úgy látja: piacos napokon, azaz minden csütörtökön és pénteken célravezető volna, ha kijelölt standot kereshetnének fel a szentesiek és a környékbeli falvakból érkezők.