Orosz Editnek adná egyik veséjét
 Cikkünk nyomán jelentkezett egy szegedi hölgy

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-31 | Blahó Gabriella

Odaadná egyik veséjét a 30 éves szentesi Orosz Editnek egy szegedi hölgy. Cs. I.-né Ildikó cikkünk olvasása közben döntött úgy, hogy egyik létfontosságú szervét ajánlja fel a súlyos beteg Edit számára, aki vese nélkül él. A lehetséges donor esetében kivételt tesz a klinika: jogszabály értelmében csak közeli családtag adhatna vesét. Lapunknak adott nyilatkozata szerint Ildikó kész alávetni magát az orvosi vizsgálatoknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Orosz Edit életének új esély lehet a felajánlás Fotó: Blahó Gabriella
Ellenszolgáltatás nélkül, felebaráti szeretetből akarja odaadni egyik szervét a háromgyermekes szegedi anya a harmincesztendős súlyos betegnek. Ildikó – aki azt kérte, teljes nevét ne közöljük az újságban – úgy érzi, segítenie kell. Olyan szomorúnak és olyan kilátástalannak tűnt számára Edit helyzete, hogy amikor megismerte a törénetét, úgy érezte, cselekednie kell. Ildikó lapunk információs vonalán jelentkezett a felajánlással.

Elmondta, hogy az öt-, tíz- és tizenkét éves gyermekeivel megbeszélte ezt a kérdést, s ők támogatják ebben. Megtudtuk tőle, hogy a legkisebb gyermekének egészségével kapcsolatban állította őt már komoly próbatétel elé az élet, ő maga pedig állami gondozottként nőtt fel: pontosan tudja, hogy milyen mély válsághelyzetek adódhatnak, melyekben a remény az egyetlen esély. A cikkből megtudta azt is, hogy Edit vércsoportja AB Rh-pozitív, az övé is az. Tisztában van vele, hogy ez csak egyetlen jellemző a sok közül, mely alapján végül az orvosok szakmai döntést hozhatnak a transzplantációról. Hozzátette: egy vesével is lehet élni. Neki kettő van, az egyiket oda akarja adni Editnek, hogy ő is élhessen.

A gyermekklinika műveseállomásán dr. Haszon Ibolya főorvosnő a donor jelentkezésével kapcsolatban kijelentette: esetében az intézmény kivételt tesz. A létező szabályok értelmében ugyanis csak közeli hozzátartozó, vagy balesetben elhunyt veséjét lehetne felhasználni átültetésre. Ám ismerve Edit sorsát, orvostársaival úgy döntöttek: várják a gyermekklinika műveseosztályán a szegedi hölgyet. A kivételes szituáció azonban jogi biztosítékot kíván. Ildikónak mindenekelőtt alá kell írnia egy nyilatkozatot, mely tartalmazza, hogy a döntést szabad akaratából, tiszta elmeállapotban, kényszer nélkül hozta meg, és ellenszolgáltatásra nem tart igényt. Az orvosi vizsgálatok során a gyógyítók képet szereznek az ő egészségi állapotáról, a vércsoport ezek közül csak az egyik lényeges szempont. Az úgynevezett keresztpróba során azt is megvizsgálják, hogy Orosz Edit vérére miként reagál az ő vizeletkiválasztó szerve. Az immunológiai és egyéb egyezések esetén lehet szó transzplantációról.

Tegnap Orosz Edit éppen orvosi kezelés alatt állt, ezért nem tudtunk vele beszélni. Nevelőapja, Lakatos Imre elmondta lapunknak: az édes lányának tekintett Edit szívrepesve várja a lehetőséget. A nevében előre mélyen köszöni a felajánlást, s reméli, hogy minden jóra fordul.