Mégsem tiltják az építkezést
 Nincs általános rendezési terv Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-31 | Balázsi Irén

Nem kötelező általános rendezési tervet készíttetnie a szentesi önkormányzatnak, ám a város fejlődése érdekében szükség lenne rá. Ennek hiányában is építkezhetnek azonban a helybeliek, ám nem mindegy, hogy hol.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Részletes rendezési terve van a szentesi városközpontnak Fotó: Tésik Attila
A városszéli szántót csak mezőgazdasági célra lehet használni, ipari üzem nem épülhet a földterületen. A szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályának megbízott vezetője, Czirok Jánosné mondta ezt annak kapcsán, hogy foglalkoztatja a helybelieket, van-e vagy nincs általános rendezési terve az önkormányzatnak. Kiderült: jelenleg nincs a városnak érvényes szabályzata. Az eddigit ugyanis még 1998-ban hagyta jóvá a képviselő-testület, és az a rendezési terv az akkor hatályos országos építésügyi szabályzat előírásai szerint készült. Az építési törvény rendelkezése alapján az csak 2003. december 31-éig volt érvényben. Az osztályvezető azt is elmondta: a jelenleg érvényes építési törvény nem írja elő, hogy az önkormányzatoknak kötelező általános rendezési tervet, újabb nevén településszerkezeti tervet készíttetniük. Ám ahol van ilyen, azt tízévenként felül kell vizsgálni.

Már korábban jóváhagyta ellenben a képviselő-testület a település három meghatározó területének a részletes rendezési tervét. Elkészült a városközpont, a Széchenyi liget, az elkerülő út és a csongrádi út közötti háromszög szabályozási terve, ezek mindegyike érvényes. Az osztályvezető úgy véli: jó lenne azonban a településszerkezeti tervet is elkészíttetni, amely szükséges a fejlődéshez. A képviselő-testület szeptemberi ülésén döntenek majd arról, hogy kidolgoztatják-e ezt a dokumentumot. Egy ilyen terv egyébként legalább harmincmillió forintba kerül. Ha úgy döntenek a képviselők, hogy szükség van a településszerkezeti dokumentációra, a jövő évi költségvetésben elkülönítenek erre forrást. Ám addig is lehet építkezni Szentesen, most is vannak kérelmek a műszaki osztályon. Az engedélyt azonban csak akkor kaphatják meg az építkezni szándékozók, ha figyelembe veszik az adott terület jelenlegi felhasználásának módját.