Megérkeztek Athénból a kerékpárosok
 Négyezer kilométert töltöttek nyeregben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-30 | Blahó Gabriella

A tervezett időre érkeztek a Dózsa-házhoz a szentesi kerékpárosok, akik az olimpiai eszmének adózva utaztak el a görög fővárosba. Fáradtan és boldogan gurultak be Szentesre, a Kurca partján tapssal köszöntötték őket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Örömmel fogadták az olimpiát megjárt kerekezőket Fotó: Vidovics Ferenc
Négyezer kilométer négy és fél hét alatt, próbatétel és fantasztikus kirándulás – ez az idei görög út rövid mérlege a Szent Jupát Sportegyesület tagjai számára, akik kissé fáradtan, de annál nagyobb örömmel érkeztek meg a tervezetthez képest mindössze néhány perc késéssel a Dózsa-házhoz. A kora vasárnap esti órákban még sütött a nap a Kurca partján, amikor a szülők, barátok várták, s fogadták tapssal őket.
A fiúkat a hazatérés örömében az sem zavarta, hogy az elmúlt négy és fél hét alatt egyszer sem volta alkalmuk borotválkozni, hiszen a kerékpártúra lényegéhez méltó módon nem szálltak meg szállodában. Fabulya Pál édesanyja elsőként gratulált a fiának, akiről lapunknak úgy nyilatkozott: erős és kitartó gyerek. A kerékpárosok mindegyike – az egyesületi elnököt leszámítva – tanul még, éppen iskolakezdés előtt állnak. Feltételezik, hogy az osztálytársnők előtt nagyobb a tekintélye a nagy sportteljesítményt nyújtó fiúknak, de nem ezért bicikliznek. Az athéni túra volt eddig a leghosszabb, jövőre talán kevesebbet mennek, s most következik a pihenés, pontosabban a tanulás.

A fiatalemberek teljesen civilként jártak Athénban, akkreditációs kártya nélkül nem mehettek be az olimpiai faluba, s a mérkőzésekre sem, de az ott szerzett tapasztalataik alapján állítják: a sport lázában égett a görög főváros. Dömsödi Gábor elmondta: ha támadt is honvágyuk, csapatban feledhető volt ez az érzés. Vincze Mihály és Csendes Zoltán útközben megbetegedett, egyikük hasmenés panaszával kórházba is került, magyar turistaként az Európai Unió egyik országában nem kellett fizetniük az egészségügyi szolgáltatásért. Valkai Zsolt egyesületi elnök elmondta: kerülőúton jutottak el Athénba, hogy útközben megnézzék a delphoi jósdát és áztassák magukat Korfun. Visszafelé már nyílegyenesen jöttek.