Jégeső verte Csongrádot
 Hetvenszázalékos kár a szőlőben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-27 |

Jégeső pusztított a megye északkeleti részén tegnap délután. Csongrádon a szőlőben helyenként hetvenszázalékos kár keletkezett. Nagytőkén dél körül húsz percig tartott a vihar, melynek következtében a faluban állatok pusztultak el, épületek rongálódtak meg. Cserebökényben négyezer hektárt érintett a rövid ideig tartó jégzuhatag a lábon álló napraforgóban és csemegekukoricában okozva károkat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagytőkén Samu Károlyné a mélyhűtőbe is tett a jégből Fotó: Vidovics Ferenc
Csongrádon tegnap a csaknem éjszakai sötétség borult a városra a déli órákban. A csongrádi hegybíró, Kiss István délutáni beszámolója szerint a 8-12 percig tartó jégeső a tiszaoldali szőlőkben, a mámai kompátjárótól Bokros felé eső részen tetemes kárt okozott. A szőlőben dolgozó gazdák szerint dió és galambtojás nagyságú jég „szüretelte" a termést. A gyors felmérés szerint mintegy 150-200 hektáron 60-70 százalékos terméskiesésre lehet számítani. A kár felmérése nyomban megkezdődött.
Ma, pénteken a falugazdásznál lehet kárbejelentő lapot kérni és a hegyközségi irodában pedig a hegybíró várja a károsultakat, hogy segítségükre legyen, s fölhívja a figyelmet a kármentésre és szürkerothadás elleni védekezésre. A származási bizonyítványok kiadását is megkezdik mától a 94/2004. júniusi miniszteri rendelet szerint. Vincze László, a térség országgyűlési képviselője a viharvert területet járva mobiltelefonon késő délután tudósított arról, hogy a szőlő mellett az almák, a kukoricák és más termények is megsérültek. A csongrádi honatya, ma a parlamentben a szaktárca ügyvezető miniszteréhez fordul, hogy gyorssegélyben részesítse az immár harmadik éve természeti csapás által sújtott és elkeseredett termelőket, akik a biztosítótól sem számíthatnak kártérítésre.Később a nagytőkei zuhatagról érkezett hír.

Staberecz Ferenc polgármester éppen ebben az időpontban nem
Magasan állt a jég a nagytőkei fóliasátrak között Fotó: Vidovics Ferenc
tartózkodott otthon, nem sokkal később azonban lapunknak elmondta: a kultúrház ablakai kitörtek, s megszűnt az internetelérhetőség is, mert a házának tetején lévő antenna megrongálódott. A könyvtár épületében az úgynevezett logopédiai szoba ablaka is kitört. Az óvoda feltehetően azért úszta meg a jégesőt, mert szúnyogháló védi. A falubeliek egyike, Samu Károlyné a vihar elállta után mélyhűtőbe tette a diónyi nagyságú jeget, hogy meg tudja mutatni: ekkora volt.

Sötét nappal

A tegnap délutáni eső mintegy 13 kilométer vastag felhőrétegből hullott, ezért borult Szeged alkonyati sötétbe már kora délután. Szudár Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának vezetője tájékoztatása szerint mindössze 12 milliméter csapadék esett (július 27-én 107 mm), viszont igen hirtelen, felhőszakadásként érte a várost. Csongrád megye északi részét három-négyszer erősebben verte az eső. Az erős lehűlés szombaton is kitart, s délelőtt még további csapadék is várható. 
Széll János a fóliasátrát próbálta volna védeni a katasztrófa ellen, de – mint mondta – autójával be kellett állnia egy fa alá, mert veszélyes volt a helyzet. A szélvédő így végül épen maradt. A sátort a nagyobb jegek után borsónyi darabok lyukasztották ki, a benn növő paprikát komoly kár nem érte, de várhatóan ki kell majd cserélni a fóliát – mondta a gazda. A település belsejében a háztáji udvarokon számtalan szárnyas pusztult el. Staberecz Ferenc polgármester elmondása szerint a falu közelében lévő földeken nem esett igazán nagy jég, ennek köszönhetően a csemegekukorica egy része megmaradt, a napraforgószemeket viszont kiverte.

Cserebökényben négyezer hektárt érintett a jégeső – tudtuk meg Móra Józseftől, aki a vidék jó ismerője. A természetvédelmi területen bekövetkezett vihar a nemzeti parkban egyelőre fel nem mért károkat okozott. Az orkán erejű szél a térségben fákat tördelt ki az utak mentén. A Szarvas irányából odaérkező front Veresházán a síkpalával fedett házakat alaposan megrongálta. Magyartésen szintén szakadt. E három település lakóinak háziorvosa, dr. Tóth István megnyugtatott bennünket: vihar miatt keletkezett sérüléssel senki nem kereste fel. Nagytőkéről útban hazafelé fotóriporter kollégánkat a közúton követte a jégeső: robogójával körülbelül száznegyven kilométeres sebességgel haladt, miközben mögötte Szentesig folyamatosan hullott a tojás nagyságú jég. A városban negyed ötkor már villámlott, szakadt, de csak eső esett.

Bálint Gyula György – Blahó Gabriella