Kétezer tanulónak rendeltek tejet
 Szentesen is indul az akció szeptembertől

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-26 | Balázsi Irén

A szentesi általános iskolákban az új tanévtől már kapnak poharas tejet a diákok. A kétezer tanulónak megrendelt innivaló mintegy hatmillió forintba kerül.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Reggelire nem kell tejet venniük a boltban a szülőknek Fotó: Karnok Csaba
A szentesi önkormányzat tavaszi ülésén úgy döntöttek a képviselők, hogy csak ősszel csatlakozik a város az iskolatej-akcióhoz. A felmérések szerint mintegy kétezer kisdiák ihat reggelente két deci italt. Szentest egyébként abba a kategóriába sorolták a fővárosi illetékesek, amelyikben 20,26 forint állami támogatást adnak egy-egy pohár tej után a helyhatóságnak. Szűcs Lajos alpolgármester azt is elmondta: több céggel tárgyaltak, és a Milli termékeket gyártó Frizland ajánlatát találták a legkedvezőbbnek. A kétdecis tejet 28,63 forintért juttatják el a központi gyermekélelmezési konyhára, amelynek megfelelő a hűtő- és a szállító kapacitása. A tej beszerzési ára és az állami támogatás közötti különbözetet az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Kiszámolták azt is a polgármesteri hivatalban: a 2007 általános iskolás számára a tej 5 millió 746 ezer forintba kerül.

A központi gyermekélelmezési konyháról a tízóraival együtt viszik majd ki reggelente a poharas italt az iskolákba. A család anyagi helyzetétől függetlenül minden kisdiák díjtalanul jut hozzá az egészséges táplálékhoz. Az alpolgármester azt is hozzátette: kikérik majd az orvosok véleményét arról, hogy a tejre érzékeny gyerekeknek mit javasolnak. Az üres poharak sem vesznek kárba, hiszen azt is megszervezték, hogy a városellátó intézmény járművei minden héten kétszer elszállítják azokat a szeméttelepre. A nagyobb iskolákban konténerekben gyűjtik a tejes poharakat, míg a kisebb oktatási intézményekben nejlonzsákokban. A berki szeméttelepen pedig szelektív hulladékként kezelik majd a műanyag portékát, amiért pénzt is kap a város.