Négynapos vigasság

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-23 | Blahó Gabriella

A szegváriak augusztus 20-át nem csak kenyérszenteléssel ünnepelték. Négy napon át tartott a rendezvénysorozat, melyre ellátogatott a falu apraja-nagyja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A múlt hét csütörtökén a falu elöljárói Ópusztaszerre utaztak: a község nevében táblát helyeztek el az Emlékezés Falán. Az új búzából sütött kenyeret méltó módon augusztus 20-án szegték meg a szegváriak, s ezen az alkalmon adta át Szenczi Sándorné polgármester az önkormányzat kitüntetéseit.

Díszpolgári címet kapott a helyi születésű dr. Szeri Ilona orvosprofesszor, aki a gyermekbénulás elleni védőoltás kikísérletezésében a virológiai kutatás résztvevője volt. Posztumusz díszpolgári címet az iskola volt igazgatójának, Schmidt Miklósnak adományoztak. Szokatlan módon részesülhetett elismerésben Lukács Istvánné: Szegváron ugyanis nem volt még példa arra, hogy képviselő kapjon jutalmat, falujában végzett társadalomszervező munkáért. A testület a hölgy esetében mégis kivételt tett, hiszen a lakosság átlagon felüli mértékben támogatta ezt az ötletet. Lukács Istvánné a Szegvárért Emlékérem tulajdonosaként lapunknak elmondta: amikor tíz esztendeje hozzáfogott a falunap szervezéséhez, hitt benne, a kitüntetés számára megtiszteltetés.

A szegváriak a négy nap alatt számtalan programon vehettek részt. A tarhonyafőző versenyt a helyi Szécsényi György nyerte, aki büszke volt a munkájára, az eredmény ugyanis mind elfogyott. Augusztus 20-ára érkeztek a testvértelepülésről lengyel gyerekek és az őket kísérő felnőttek, a csongrádi Alföld néptáncegyüttes is fellépett. Vikidál Gyula az István, a király részleteivel osztatlan sikert aratott Szegváron, az ifjúságot és a nagy generáció idősebb tagjait a rock'n roll rázta fel. Kacagtató látványosság lett a flúgos futam, melyben autóra emlékeztető prüttyögők vonultak végig a falun, a versenykiírás szerint nem volt szabad gyorsabban haladniuk a gyalogosoknál. Hazai közönség előtt léptek fel az amatőr színjátszók, a tűzijáték pedig szokás szerint még többeket vonzott.