Szent István napját ünnepli Csongrád megye
 Tűzijáték, falunapok és fesztiválok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-19 |

Csongrád megye számos településén megemlékeznek Szent István napjáról. Az államalapítást szinte mindenki másképp ünnepli. Falunapokat, fesztiválokat, búcsút rendeznek, egész napos kavalkáddal várják a látogatókat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szent István bambergi szobrának másolata
Algyőn
holnap reggel 8 órától régi magyar vásárok hangulatát idézik fel. A Búvár utcában 11 órától felavatják az új OTP-automatát. A faluház előtt 17 órától Marosi Zoltán és Szurdi Zsolt játszik, majd a helyi citerazenekar lép színre. Ünnepi köszöntőt mond este 6 órakor Piri József polgármester és Laurinyecz Mihály plébános megszenteli az új kenyeret. A Gőzerő együttes este héttől koncertezik, majd utcabál kezdődik a Party Time Banddal. A tűzijátékot 21.30-kor rendezik meg.

Apátfalván zenés ébresztővel kezdődik az ünnepi program pénteken reggel héttől a falu utcáit járó Borbély András Band jóvoltából. Este hétkor ünnepi szentmisét mutat be a római katolikus templomban Kovács Tibor plébános, nyolc óra előtt tíz perccel pedig ünnepi megemlékezést tartanak a templom előtti téren. Köszöntőt a polgármester, Szentesi József mond, közreműködik az Acapella Singers és a Borbély András Band. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Ásotthalmon holnap falunapot rendeznek, melyen délelőtt 10-kor köszöntőt mond Petró Ferenc polgármester. Ezt követően felavatják az új Szent István teret, a szentmisén pedig megáldják az új kenyeret. Az általános iskolában 11.30-tól műsort adnak a gyermekek, a faluház udvarán délben átadják a falu kemencéjét. Délután 4 órától szólisták, együttesek szórakoztatják a közönséget, majd 19 órakor a Nyomorultak című musicalt adják elő a művészeti iskolások. A Nox 20 órától koncertezik, majd 20.30-kor tűzijátékot rendeznek. A falunapot hajnalig tartó utcabál zárja.

Bordányban vasárnap búcsút rendeznek. A Petőfi utcában és a régi sportpályán reggel hét órakor nyitják standukat az árusok. A római katolikus templomban 10.30-kor ünnepi szentmisét tartanak.

Csongrádon augusztus 20-án délelőtt 9 órai kezdettel a városháza előtti téren kezdődik a városi Szent István-napi ünnepség és az új kenyér megszentelése. Ünnepi beszédet Bedő Tamás polgármester mond, az új kenyeret pedig, melyet az ünneplők közt szétosztanak, Zsótér Antal kanonok, a Nagyboldogasszony- templom plébánosa szenteli meg. Térzenét adnak a Csongrádi Városi Fúvószenekar tagjai.

Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren pénteken délelőtt fél 9-kor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik meg az ünnepségsorozat. 9 órakor a Szent István-templomban celebrál ünnepi misét Fila Béla, a Pázmán Péter Katolikus Egyetem nyugalmazott professzora. Fél 11-kor a Szent István téren kezdődik kenyérszentelés és áldás. Ünnepi beszédet mond Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, míg az új kenyeret Fila Béla és Börzsönyné Kádár Katalin lelkész szenteli és áldja meg. Ezt követően Bicskei Tibor színművész tolmácsolja Sík Sándor: István király című történelmi tragédiájának részletét, közreműködik: Szuromi Klára (ének) valamint a városi fúvószenekar, Vágó János vezényletével. Délután 4 órakor az új-kishomoki Vitéz-dűlőben rendezik meg a kereszt és a harangláb avatását, melyen az egyházi szertartást Gyulai Endre megyés püspök celebrálja, avatóbeszédet mond Lázár János polgármester, közreműködik Szuromi Klára. Este 7-kor Strausstól Kálmánig, Magyarok nélkül az operett nem zene" címmel kezdődik nagyszabású, kétrészes operettgála a Kossuth téren.

Kisteleken augusztus 20-a és 22-e között szerveznek ünnepséget. A sportpályán ma a férfiak, holnap a nők fociznak (mindkét nap délelőtt 9-kor kezdődnek a mérkőzések), a sportcsarnok teraszán ma és holnap 18 órától pedig szurkolói terasszal várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt 9 órakor a Kossuth utcában felavatják az ipartestület új székházát és ipartörténeti kiállítást is nyílik. A templomban 10.30-tól szentmisét tartanak, majd megkoszorúzzák Széchenyi István emléktábláját. Lovasok, fogathajtók, zenészek és mazsorettek vonulnak fel a város utcáin. A strandon 11 órától pörköltfőző versenyt, a vásártéren 13 órától lovasprogramokat rendeznek. A strandon 14.30-tól fúvósok adnak koncertet, 16 órától nemzetközi néptáncgála kezdődik, a Benkó Dixieland Band koncertezik 20 órától, majd 22-kor tűzijáték zárja a kavalkádot.

Kiskundorozsmán holnap délelőtt 9 órakor szentmisét tartanak, melyen kenyeret is szentelnek. A dorozsmai ligetben 10.30-tól kezdődik a program. Többek között fellép Mátó Mátyás tárogatóművész, a Székvirág népdalkör és citerazenekar, a Peter & Pan duó. A szabadtéren felállított kemencében 11.30-tól kenyeret sütnek, mellette pedig pörköltfőző versenyt szerveznek.

Kübekházán holnap délelőtt 11 órakor szentmisét tartanak a római katolikus templomban. A Petőfi téren este 8 órától nemzetközi néptáncgálát szerveznek, melyen izraeli, török, spanyol, francia és olasz csoportok lépnek fel. Köszöntőt mond Molnár Róbert polgármester. Szombaton este 9 órától a Kübeck Klub & Café előtt nyárbúcsúztató utcabálra várják a mulatni vágyókat.

Makón ma délután 5 órakor Erdélyi képek címmel Gyenes Kálmán fotóriporter kollégánk kiállítását nyitja meg Magyarósi Károly és Magyarósi Judit a Hagymaházban. Pénteken kirakodóvásár lesz a Deák Ferenc utcában. A szokásos ünnepi zászlófelvonásra reggel kilenckor kerül sor a Szegedi utcán a Makói Magán-zeneiskola ifjúsági fúvószenekara és a Makói Majorette Egyesület közreműködésével. Tízkor a belvárosi római katolikus templomban ünnepi misét mond Salamon László, a kispapok elöljárója, majd megtartják a körmenetet. Délután öt órakor XIV. Makói Művésztelep „Tűz, te gyönyörű" című záró kiállítását nyitja meg Olasz Sándor, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. Hatkor fúvószenekari és mazsorettparádét rendeznek lengyel és magyar vendégzenekarok és a Makói Majorette Egyesület közreműködésével a Szent István-szobornál, a Makói Magán-zeneiskola ifjúsági fúvószenekara szervezésében. Ugyanitt rendezik meg a Szent István-napi ünnepi testületi ülést hétkor. Az új kenyér átadása, megszentelése és megáldása után Buzás Péter polgármester mond köszöntőt, majd Gazdag János országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet, valamint sor kerül a városi kitüntetések átadására. Nyolc órától élvezhetik az érdeklődők a X. makói nemzetközi fúvószenekari találkozó ünnepi gálaműsorát, melyen a házigazda Makói Magán-zeneiskola ifjúsági fúvószenekara mellett lengyel és magyar vendégzenekarok játszanak. Kilenckor tűzijáték, fél tíztől pedig – a könyvtár előtt – utcabál lesz.

Mórahalmon holnap délelőtt 10 órától rendezik meg a hagyományos Szent István-napi amatőr fogathajtóversenyt. A futamok előtt, reggel 8 órakor a harminc feldíszített fogat zeneszóra végigvonul a város utcáin.

Ópusztaszeren a Magyarok Megmaradása Falánál ma délelőtt 9 órától megbékélés napot rendeznek. Felszentelik a mindenki keresztjét, valamint koszorúznak. Az emlékparkban holnap délelőtt 9.30-tól ökumenikus istentisztelettel indul a Szent István-napi megemlékezés. Az Árpád-emlékműnél 10-től térzenét tartanak, majd 11-től ünnepi beszédet mond Frank József, a megyei közgyűlés elnöke, átadják az alkotói díjakat. Délután a színpadon zenés műsorok, a lovaspályán nomád lovasbemutató szórakoztatja a közönséget, de a skanzenben kézműves bemutatókat tartanak.

Öttömösön holnap – a szokásokhoz híven – a falu melletti erdei pihenőhelyen ünnepelnek kicsik és nagyok. Délelőtt 10 órától nős és nőtlen férfiak mérik össze focitudományukat. Délben megszegik az új kenyeret, köszöntőt mond Bata Ferenc polgármester. Ezt követően a zsűri értékeli bográcsos főzőverseny csapatainak munkáját. Délután különféle kulturális és sportprogramok szórakoztatják az öttömösieket.

Pusztaszeren augusztus 21-e és 22-e között falunapokat tartanak a Hétvezér emlékműnél. Szombat délelőtt 10 órától az alkotóházban kiállítás nyílik Huszka Sándor képeiből. Ezt követően átadják a díszpolgári címet, majd bemutatják Bagyhné Makra Ilona Pusztaszer község közigazgatása 1881–1938 című könyvét. Délután egy órától magyar nótával szórakoztatják a vendégeket, majd az Aranypódium fiatal tehetségei lépnek színre. Délután fél 5-től pedig énekes és artista lép színre. Este 9 órakor lövik fel a tűzijáték rakétáit, majd hajnalig szól a diszkózene. Vasárnap délelőtt 9 órától raliversenyt szerveznek, 11 órától pedig motoros találkozót az iskola előtt. A streetfighter show délután 2 órakor kezdődik.

Ruzsán holnap pörköltfőző versennyel egybekötött Szent István-napot tartanak. A Páva panzió mellett bográcsokban fő az étel. A Szent István-szobornál délelőtt 10 órakor emlékeznek meg az államalapításról. A kelebiai Rácz Fivérek egy órától húzzák a talpalávalót, majd kihirdetik a főzőverseny eredményét. A helyi Őszirózsa Asszonykórus 16 órakor lép fel, ezt követően pedig térzene szórakoztatja a vendégeket.

Szatymazon holnap délelőtt 10 órától szentmisét tartanak a római katolikus templomban. A Dózsa György utcában egész napos búcsú és kirakodóvásár várja az érdeklődőket. A sportpályán 17 órától Szatymaz–Balástya öregfiúk mérkőzés kezdődik, ezalatt a művelődési ház előtt szabadtéri színpadon olasz, svájci, lett és izraeli néptáncosok lépnek föl. A búcsút hajnalig tartó utcabál zárja.

Szegeden holnap 8.30-tól a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar játszik térzenét a városháza előtt. Az országzászlót 9-kor vonják fel, majd 10 órától megkoszorúzzák Szent István és Gizella szobrát. Beszédet mond Botka László polgármester, áldást ad Gyulay Endre megyéspüspök. A Széchenyi téri fősétányon a Pavane Táncegyüttes ad műsort 11 órától, a Sasíjászok nomád hagyományőrző csoport pedig ezalatt bemutatót tart. A Dóm téren 20.30-kor megemlékeznek Klebelsberg Kunó kultuszminiszterre. A Ligetfürdő területéről 22.15-kor lövik fel a tűzijáték rakétáit. A Huszár Mátyás rakparton pedig ma és holnap rendezik meg a Tisza-Partyt.

Szentesen az ünnepségsorozat népi mesterségek bemutatójával kezdődik pénteken délelőtt 10 órakor a Csongrádi úti sportpályán. A program keretében honfoglalás kori táncokat és fegyvereket láthat a közönség. A művelődési központ szabadtéri színpadán délután 5-től a ZűrZavar zenekar szórakoztatja a gyerekeket, majd a topolyai néptáncegyüttes lép fel. Ünnepi beszédet mond Szűcs Lajos alpolgármester, majd megszegi az új kenyeret. Az éjjel 10 órától látható tűzijáték után Komár László ad koncertet. Az Alibi együttes és hastáncbemutató zárja a programsorozatot.
A sportpályán szombaton délelőtt 10 órától jurtát állítanak, és lovasbemutatót is rendeznek. A fúvószenekari találkozó lengyel, szegedi és szentesi együttes fellépésével szombaton este 8 órakor kezdődik az ifjúsági park szabadtéri színpadán. A Szabadidős SK pénteken a Csongrádi úti sportpályán reggel 8 órától rendez családi és sportnapot. Az ünnepi megemlékezést délután 3 órakor Bácskai Mihály, Szentes város díszpolgára tartja.

Székkutason az ökomenikus istentisztelet pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik a református templomban, ahol ünnepi beszédet mond Tóth Imre lelkipásztor és igét hirdet Kovách Péter. Koncertet ad Zoltán Péter művésztanár, aki klarinétozik, orgonán kíséri Borsos Annamária zongoratanár.

Tiszaszigeten augusztus 20-a és 22-e között falunapokat tartanak. Holnap délelőtt 10-től autós ügyességi verseny lesz a sportpályán, a Szent Antal téren 16-kor gyermekszépségversenyt szerveznek. Szent István szobrát 17.30-kor koszorúzzák meg, majd ünnepi szentmisét tartanak. Szombaton 10 órakor streetball fesztivállal indul a nap. Az Aranypódium tehetségei 17 órától lépnek fel, majd díszpolgári címet adnak át. 19 órától néptáncosok szórakoztatják a szigetieket, a tűzijáték 22.15-kor kezdődik. Vasárnap 10 órától sakkversenyt szerveznek, 14 óráig pedig véradásra várják az önkénteseket. A falunapokat diszkó zárja.

Zákányszéken holnap harmadik alkalommal rendezik meg a paprikafesztivált. A délelőtt 10 órás ünnepi megnyitón felavatják a falu kemencéjét, majd agrárfórumot tartanak a sportcsarnokban. A sportcsarnok mellett mezőgazdasági gépeket állítanak ki. Koós János és Dékány Sarolta koncertezik 15 órától. Ezt követően halászléfőző versenyt rendeznek, illetve az is kiderül, kinek a legjobb a paprikaőrleménye. A 17.30-kor kezdődő kulturális bemutatók után hajnalig tartó kertészbállal szórakoztatják a vendégeket.