Belgiumban osztályozzák a magyartési feladatokat
 A kultúra ifjú nagykövetei

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-19 | Balázsi Irén

A fiatalok kulturált szórakoztatása a témája a magyartési tábornak, ahová nyolc országból érkeztek a résztvevők.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyolc ország fiataljai táboroznak Magyartésen Fotó: Karnok Csaba
A szentesi központú VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség magyartési táborában töltik ezt a hetet a kultúra fiatal nagykövetei. Belga, lengyel, olasz, francia, svéd, dán, román és magyar ifjak pár nap alatt igazi közösséget alkottak. A Szenteshez kötődő táborvezető, Hajdú-Kis Diána azt mondja: a mostani tréning egy nemzetközi projekt része, amelyet a szakminisztérium is támogat. A tábor résztvevői olyan fiatalok, akik odahaza a saját korosztályuk érdekeit képviselik. A különböző nemzeteknek mások a hagyományai, a szokásai, ezért a továbbképzésnek is felfogható találkozó jó alkalom a tapasztalatcserére.

E nemzetközi projektnek az is előnye, hogy nem fejeződik be a hét végén esedékes magyartési táborzárással. Most ki-ki megkapja a maga házi feladatát, amelyet odahaza elkészít. Az érdemjegyet pedig 2005 tavaszán Belgiumban kapják majd meg a fiatalok, akik ott már barátokként találkoznak.

A lengyel joghallgató, Katarzyna Zawisza hasznosnak mondja a magyartési táborozást, mert megtudhatja, hogyan lehet pályázni különböző ifjúsági programok szervezésére. De alkalom nyílik itt akár külföldi partnerkapcsolatok létesítésére is. Barbara Vandervennet orvostanhallgató Belgiumban. Mint kiderült: az ottani városok minden egyes kerületében vannak ifjúsági klubok, amelyeket maguk a fiatalok működtetnek. Kerül az asztalra egy kis sör náluk is, ám a belga fiatalok a kulturált sörözést választják összejöveteleiken.