Úszószigeteket épít a szentesi dandár
 A Parlament elé állnak a műszaki pontonok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-19 | Blahó Gabriella

A nemzeti ünnepen úszószigeteket épít a Parlament előtt a szentesi műszaki dandár. Tavaly március 15-én ugyanezen a helyen hidat vertek a Duna két partja között, most a műrepülő világbajnokság fontos kellékei lesznek a pontonokból összeállított úszószigetek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eligazítás az augusztus 20-i ünnepség előtt a pontonringatón Fotó: Karnok Csaba
A magyar államiság méltó megünnepléséhez is hozzájárulnak a szentesi katonák. A műszaki dandárnak kiemelt szerep jut augusztus 20-án, hiszen a műrepülő világverseny akadálypályáját képező úszószigetek elemeit Szentesről vitték a fővárosba. A pontonok vonaton utaztak Angyalföldig, onnan a magyar flottilla Duna-parti főhadiszállásáig oszlopmenetben teherautón érkezett a helyszín közelébe huszonnégy pontonelem – mondta el lapunknak Pálfi Sándor ezredes, a műszakiak törzsfőnöke. Hatvan szentesi katona vesz részt a műveletben, amelynek a végrehajtása igényli a magas létszámot és szakértelmet egyaránt.

A Margit híd és a Lánchíd között négy úszósziget épül, melyek mindegyike négy pontonból áll. A szigetek két oldalán levegővel felfújt cukorsüveg formájú ballonok képezik a kapukat, melyek között a nyolc ország részvételével zajló nemzetközi verseny pilótái – élére fordítva gépeiket – átrepülnek. A világhírű magyar műrepülő, Besenyei Péter is a Lánchíd alatt és a cukorsüvegek között irányítja gépét az ünneplők előtt, ez a látványosság feltehetően százezrek tetszését nyeri majd el. Pálfi Sándor lapunknak kifejtette: a honvédelmi minisztertől érkezett parancs végrehajtása valódi katonai feladat, hiszen a dandár szakterületén vizsgázik – újra az ország nyilvánossága előtt.

Tavaly március tizenötödikén tökéletesen szerepeltek a szentesiek a fővárosban, a laktanya törzsfőnöke abban bízik, nem lesz ez másként idén sem. A feladat végrehajtását előbb Szentesen az úgynevezett pontonringatón kezdték elsajátítani az alegység katonái, a műrepülést ők is a Duna partjáról figyelik. Ha a szigeteken igazítani kellene, csónakkal vagy hajóval azonnal meg tudják majd közelíteni mindegyiket, egyébiránt negyven-ötven méteres horgonyok rögzítik mindegyiket.

Pénteken reggel öttől este nyolcig folyamzár lesz a Dunán, melyet a nap folyamán néhányszor a nemzetközi hajóforgalom előtt megnyitnak.

A műszakiak pontonjairól lövik magasba a tűzijátékot adó pirotechnikai eszközöket is. Augusztus huszadika a tűzijátékkal ér véget, aznap este kilenckor a hosszú hetek óta bevetett katonák állóképességükről is tanúbizonyságot tesznek, hiszen ebben az időpontban számukra a munka csak folytatódik: összegyűjtik, majd állomáshelyükre, a szentesi laktanyába szállítják haza az elemeket.