Orosházáról jött az igazgató
 A derekegyházi polgármester szerint nincs bebetonozott állás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-16 | Balázsi Irén

A forráskúti eset után most a derekegyházi közvéleményt osztja meg, hogy a képviselő-testület nem a régi igazgatót, hanem egy orosházi pedagógust nevezett ki az iskola élére. Az intézmény dolgozói pedig titkos szavazáskor az eddigi vezetőre voksoltak. A polgármester szerint ma már nincsenek bebetonozott állások.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egyelőre nem valami rózsás a helyzet a derekegyházi iskolában Fotó: Tésik Attila
A derekegyházi képviselő-testület 7:3 arányban választotta meg két pályázó közül az orosházi Wotjzakné Mátra Tündét az általános iskola igazgatójának. A döntés meglepte az oktatási intézmény kollektíváját, amely a titkos szavazáskor egyöntetűen kinyilvánította: nem akar vezetőváltást az iskolában. A tantestület és a többi dolgozó százszázalékos támogatását tudhatta maga mögött Kálmánné Szabó Erzsébet, aki 15 éve irányította igazgatóként az oktatást-nevelést. Földi András matematika–fizika szakos tanár, helyhatósági képviselő nem titkolja, hogy ő az eddigi vezetőre szavazott, mert már bizonyított. Az utóbbi években több mint ötmillió forint pályázati összeget nyert az iskolának, amelynek így jutott fejlesztésre.

Amikor akaratuk ellenére mégis az orosházi pedagógust nevezték ki öt évre az iskola élére, az intézmény dolgozói petíciót juttattak el a testülethez azért, hogy vizsgálja felül a döntést. Ám azt a választ kapták: az önkormányzat nem kíván foglalkozni az üggyel. Földi Andrásnak az a véleménye, hogy a képviselő-testület az utóbbi két évben ártott az oktatásnak. Persze senki sem mer szólni, mert mindenki félti az állását.

Derekegyház előző polgármestere, Török Ferenc jelenleg a képviselő-testület tagja. Azt nyilatkozza lapunknak: ő a község vezetőjeként jól tudott dolgozni az iskola igazgatójával, Kálmánné Szabó Erzsébettel. Mint említi, nem érti, hogyan jött össze a szavazati arány a másik jelölt javára, amikor az iskola dolgozói a régi vezetőjükre voksoltak. Más forrásból úgy tudjuk, hogy Török Ferenc is kiállt mellette. A jelenlegi polgármester, Szabó István azt sorolja: három cikluson keresztül vezette az oktatási intézményt Kálmánné Szabó Erzsébet, akinek lejárt a mandátuma. Hárman pályáztak az állásra, ám az egyik jelölt egészségi okokra hivatkozva visszalépett. Az igazgatói programokat véleményezhették a jogszabályban előírt fórumok. Ezeket a javaslatokat figyelembe veheti a képviselő-testület, de ha nem teszi, szíve joga – mondja a polgármester.

Az önkormányzat a döntésével most azt nyilvánította ki, hogy új irányvonalra tart igényt az iskolában. Szabó Istvánnak tetszik a megválasztott igazgató, Wotjzakné Mátra Tünde programjában az is, hogy erdei iskolát akar nyitni és lengyel férje segítségével külkapcsolatokat is szeretne létesíteni. A polgármester szerint a tantestület békességre vágyik, s az új igazgatónővel kíván dolgozni. Nem vitatja ellenben, hogy érzelmileg kötődnek a régihez, ezért váratlan lehetett a változás. Ám a mai világban – mint fogalmaz – nem bebetonozott egy vezetői állás. Szabó István meggyőződése, hogy jó kezekbe került az iskola.

Meg akartuk kérdezni Wotjzakné Mátra Tündét a történtekről. Ám annyit közölt az igazgatónő, hogy leltároznak, és letette a telefonkagylót. Elődje, Kálmánné Szabó Erzsébet büszke arra, hogy jó eredményeket értek el az iskolai kollektívával. Elmondása szerint azt gondolta, hogy közmegelégedésre végezte a feladatát, annál is inkább, mivel a képviselő-testület nem fogalmazott meg kritikát munkájával kapcsolatban.