Veszélyes átkelők, figyelmetlen közlekedők
 Beláthatatlan kereszteződések megyeszerte

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-13 |

A parkoló autóktól a gyalogos nem látja az érkezőket, a bokrok takarásából felbukkanó biciklisek nehezítik a sofőrök dolgát – mindennapos helyzetek ezek a megye városaiban. Vásárhelyen, Szentesen, Csongrádon és Makón is szép számmal akadnak átkelők, ahol gyakran történnek balesetek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Vásárhelyen bonyolult forgalmi helyzetek alakulhatnak ki a Hősök terén Fotó: Tésik Attila
Több veszélyes kereszteződés is található Vásárhelyen. Többségük a hagyományos városszerkezet része, s kialakulásakor még az autót sem találták fel. A rossz, csak nehezen belátható kereszteződések mellett talán az egyik legkellemetlenebb a 45-ös és a 47-es út Szőnyi utcai torkolata, ahol a nagy forgalmú csomópontokon nehezen lehet átkelni. A Szeged felé kanyarodó autós dolgát alaposan nehezíti, hogy a gimnázium oldalánál lévő kerékpárútról a biciklisek is ide érkeznek, ám őket csak úgy lehet megpillantani, ha a sofőr teljesen jobbra hátrafordul, miközben – logikusan – balra kellene figyelnie. A Kinizsi és Petőfi utca sarkán is a kerékpárút nehezíti a közlekedést. A Kaszap és a Tóalj utca kereszteződésében pedig a lejtőn érkező autókat takarja ki időnként az út széli sövény a gyalogosok elől, akiket az első átkelőn közlekedési lámpa sem véd.

A szentesi tapasztalatok alapján a Bajcsy-Zsilinszky és az Ady Endre utcai kereszteződésekben történt a legtöbb baleset, de ezek általában nem súlyosak – mondta e Bottyán József főhadnagy, a városi rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője. Ugyancsak veszélyes
Pillanatkép a Petőfi és a Kinizsi utca sarkán Vásárhelyen. A bicikliút nincs elválasztva az úttesttől Fotó: Tésik Attila
csomópont a Kossuth–Klauzál, valamint a Kossuth és a József Attila utcai kereszteződés. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a főutcán a legnagyobb a forgalom. Ennek ellenére komolyabb baj nem történt.

Előfordultak viszont súlyos kimenetelű balesetek a Berki út és a 451-es főút elkerülő szakaszának a találkozásánál, hiába figyelmezteti a járművezetőket a veszélyre a kereszteződésnél lévő stoptábla.
Csongrádon a 451-es számú főútvonal átmenő forgalma miatt a Széchenyi út, a Fő utca, valamint a Kolozsvári út mentén találhatóak veszélyes útkereszteződések. Bár a helyi rendőrségi statisztikákban nem szerepelnek fokozottan veszélyes útszakaszok, a környéken közlekedő autósok számára a Szegedi és a Kolozsvári út nehezen belátható kereszteződése, a Fő utca és a Vasút utca találkozása, illetve a kerékpárosok miatt a Szentháromság tér Csemegi Károly utca felőli sarka jelent veszélyforrást.

Makón elsősorban a várost kettészelő 43-as főútvonal kereszteződéseiben történik sok baleset az óriási forgalom miatt – tudtuk meg a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán. Ezek közül például a Battyhány utcai átkelőnél a közelmúltban egy figyelmetlenül kihajtó autós gyalogost ütött el. Az elsőbbségadásból adódó problémák miatt hasonlóan veszélyes többek között az Árpád utcai vagy a városháza előtti, ráadásul nehezen áttekinthető átkelő is – ez utóbbihoz nem véletlenül épül még idén körforgalmi csomópont.