Ügyelet miatt perelnek a patikusok
 Gyógyszertári vita Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-13 | Balázsi Irén

Nem fogadják el a szentesi Szent Damján patika gyógyszerészei, hogy minden második héten éjszakai ügyeletet kell ellátniuk. A megyei tiszti főgyógyszerész ellenben a betegek érdekeire hivatkozva nem változtatja meg határozatát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Bugyi István gyógyszertár Szentesen – eddig csak ők ügyeltek Fotó: Tésik Attila
Hat patika működik Szentesen, ha nem számítjuk a kórház területén lévőt, ahol szintén kiválthatják receptjeiket a betegek. Eddig mindig a főtéri Dr. Bugyi István gyógyszertár látta el az éjszakai ügyeletet, szombaton és vasárnap is nyitva volt. A tulajdonos, Bugyi András a hiányos személyi feltételekre hivatkozva kezdeményezte, hogy mások is vállaljanak ügyeletet. Lapunk érdeklődésére azt magyarázta: a gondok abból adódnak, hogy a gyógyszertári ügyeletről nem rendelkezik jogszabály. Mivel nem finanszírozza a szolgáltatást sem az egészségbiztosító, sem az önkormányzat, így nem tolonganak a patikusok az éjszakai szolgálatért.

Bugyi András szerint pedig minden szentesi kolléga elismerte, hogy ők nem győzik egyedül az állandó készenlétet. Ezért kérte a megyei tiszti főgyógyszerésztől, Horpácsy Andrástól, hogy másik patika is lásson el ügyeletet este 8 órától reggel 8-ig. Az egyeztető megbeszélésen lapunk értesülése alapján valamennyi patika tulajdonosa vállalta, hogy ha kötelezik őket az éjszakai ügyeletre, eleget tesznek az utasításnak.

A megállapodással ellentétben a megyei főgyógyszerész olyan határozatot hozott, hogy minden páratlan héten a Szent Damján patika az ügyeletes, míg a páros heteken a Dr. Bugyi István gyógyszertár. Az utóbbinak a tulajdonosa azt nyilatkozta lapunknak a döntésről, hogy már ez is nagy segítség számukra.

Meglepte ellenben a határozat a Szent Damján patika tulajdonosait. Horváth György igazságtalannak találja a határozatot, amely azonnali hatállyal – augusztus 9-étől – érvénybe lépett. A privatizáció idején ugyanis – mint magyarázta Horváth doktor – a főtéri patika a több pályázó közül azért nyert, mert vállalták az állandó éjszakai ügyeletet és azt, hogy nem bocsátanak el dolgozókat. A magánosításkor kötött szerződés szerinte így sérült. A megyei tiszti főgyógyszerésszel folytatott megbeszélésen abban maradtak, hogy heti váltásban körügyeletet látnak el a szentesi patikusok. Horváth doktorék nem nyugszanak bele a főgyógyszerészi határozatba, hanem pert indítanak ellene. Hozzátette: nem tartja tisztességesnek az eljárást, mivel csak két patikát köteleznek az éjszakai szolgálatra.

A megyei tiszti főgyógyszerész lapunk megkeresésére azt magyarázta: az ügyeleti szolgálat akkor működik jól, ha mindig azonos helyen van, így nem kell keresgetniük a rászorulóknak, hogy éppen melyik patika az ügyeletes. A jogszabály szerint egyébként az a jó rendszer, amely az orvosi ügyelet közelében jelöli ki a gyógyszertárit. A Szent Damján van ahhoz a legközelebb. Horpácsy András azt is elmondta: a határozatra azért írta, hogy azt azonnali hatállyal végre kell hajtani, mivel korábbi tapasztalata alapján a betegek érdekei sérültek. Megszakadt tudniillik a folyamatos ügyelet, mert az arra kötelezett gyógyszerész fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. Ha a Szent Damján patika pert indít a határozat ellen, a főgyógyszerész akkor is fenntartja a véleményét, mert – mint fogalmazott – a betegek érdeke azt kívánja.