Akik megjárták Irakot, most várják az újabb feladatokat
 Katonák tartottak beszámolót a misszióról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-07 | Blahó Gabriella

A távoli hadszíntereken, így Irakban is szolgált katonák tartottak beszámolót a szentesi euroatlanti nyári egyetemen. A törzszászlós és főhadnagy nem foglal állást politikai kérdésekben, ám mindketten úgy nyilatkoztak: bármelyik pillanatban vállalnának újabb kiküldetést.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Rozsi Csaba törzszászlós és Nagy-György Richárd főhadnagy pihenj állásban - Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi műszaki dandár katonái szerint magyarként az iraki szolgálatnál nagyobb kihívás nemigen adódik számukra. A Közel-Keleten ugyanis a műszakiaknak a napi több száz kilométer megtétele közben folyton mozgásban lévő konvojt kellett védeniük, míg Afganisztánban „helyhez kötött célpontot" őriznek a szolnokiak. Rozsi Csaba és Nagy-György Richárd szerint az utóbbit feladatot valamivel könnyebb teljesíteni. Mindketten úgy nyilatkoztak: bármelyik pillanatban vállalnának újabb kiküldetést.

Ma a honvédségnél a katonáknak lehetőségük van arra, hogy megpályázzanak nekik tetsző beosztásokat, s ha a kiképzésben sikeresen teljesítenek, meg is kapják a megbízatást. Már előkészítés alatt áll az a törvénytervezet, mely a szerződésesek és hivatásosok számára nem ad majd választási lehetőséget: a katonának oda kell menni, ahová küldik.

Rozsi törzszászlós Irakban műszaki feladatokat látott el, míg Nagy-György főhadnagy pénzügyi tisztként volt jelen – ő kezelte a katonák járandóságát. Kint, az amerikai hadsereg speciálisan katonáknak fenntartott üzlethálózatában elég kevés pénzt költöttek a magyarok, a pénzük nagy részét hazahozták a fiúk. A megkeresett havi 1900-3500 euró ma komoly megtakarításnak számít itthon.

A héthetes kiképzés során elméleti felkészülést is kaptak a misszió lényegét illetően: a cél a stabilitás biztosítása, az infrastruktúra javítása, újjáépítés és humanitárius segítségnyújtás, a civil lakosság és a koalíció hadseregei közötti szembenállás enyhítése volt. A békemisszió önkéntesen vállalt feladat – mondják a szentesi katonák. Rozsi Csaba azt mondta, csak pénzért senki nem kockáztatja az életét. A főhadnagy pedig úgy vélekedik: ha már a katonai pályát választotta, a parancs teljesítése magától értetődő. Azt mondják, a katonai főiskolán megtanulták: győzni annyit jelent, mint a kitűzött célokat a legkevesebb ráfordítással és a legnagyobb eredménnyel elérni.

Az Irakot megjárt katonák nem értenek egyet azzal a megállapítással, hogy a fegyverkezésre költött pénz más célra fordítva alapvetően megoldaná a háború problémáját. A műszaki dandár képzett katonái szerint a missziónak éppen az a lényege, hogy háborús konfliktus elkerülhetővé váljon, illetve annak következményei enyhüljenek; ebben látják szolgálatuk értelmét. A laktanyában most éppen augusztus 20-ra készülnek. A tavaly március 15-i pontonhídépítéshez hasonló, mégis látványosabb attrakciót nyújtanak a szentesiek Budapesten: a Dunán felállított pontonok technikai alapjául szolgálnak majd a műrepülő világbajnokságnak, melyet a magyar államiság ünnepe alkalmából rendeznek a Parlament előtt.