Simicz szerint csak az orvos hibázott
 Nem hozták nyilvánosságra a fegyelmi tanács döntését

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-11 | Balázsi Irén

Nem jelent meg a fegyelmi tanács ülésén a kórlapokat elcserélő szentesi belgyógyász főorvos, ezért tegnap nem hozták nyilvánosságra az ügyben született döntést. A megyei közgyűlés szakbizottságának elnöke, Simicz József úgy véli, csak a kezelőorvos hibázott a múlt héten történt esetben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Borzi Márta és Simicz József. A fegyelmi vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra Fotó: Tésik Attila
Meghozta a döntést a fegyelmi bizottság a szentesi kórházban múlt héten történt kórlapcsere ügyében, ám a határozatot az ígéretekkel ellentétben nem hozták még nyilvánosságra. Ezt azzal indokolták a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy a fegyelmi tanács ülésén nem jelent meg az adminisztrációs hibát elkövető dr. Bod Barnabás belgyógyász főorvos.

Dr. Borzi Márta, a kórház főigazgatója elmondta: a döntést előbb Bod doktorral akarják közölni, hogy ne a sajtóból értesüljön róla.

Mint arról lapunkban hírt adtunk, egy azonos vezetéknevű csongrádi beteg kórlapjának a kivonatát kapta meg egy nagymágocsi asszony. Az idős nőnek a jobb oldala lebénult, ám a helyes diagnózis és terápia után gyógyultan távozott otthonába. A kezelőorvosa még aznap este kivitte Mágocsra a zárójelentést, és elnézést kért a tévedésért.

A főorvos ellen indított fegyelmi eljárás során a vizsgálóbiztos azt állapította meg, hogy vétséget követett el Bod Barnabás, mert nem készítette el a beteg elbocsátásakor a zárójelentést, a kórlap kivonatát pedig szabálytalanul adta ki, s nem ellenőrizte a páciens demográfiai adatait. Ezzel viszont megszegte a főigazgatói körlevélnek azon kitételét, miszerint az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani a páciensek azonosítására. Amikor meghallgatták a történtekről a kezelőorvost, azt hozta fel védelmében: 24 órás ügyelet után tévesztett. Borzi Márta szerint a fegyelmi tanács ezt nem tudja elfogadni, figyelembe véve az ügyeleti rendszerre vonatkozó hatályos magyar törvényeket.

A szentesi kórházat fenntartó megyei önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke, Simicz József az iratcsere kapcsán azt hangsúlyozta: őket senki sem kereste meg, hogy a történtek miatt vonják felelősségre a főigazgatónőt.

Ezért érte váratlanul Baláspiri Csaba fideszes frakcióvezető nyilatkozata a próbaperről, illetve arról, hogy feljelenti Borzi Mártát, mert a belgyógyász főorvos a kórlapok elcserélésekor éppen harmincadik órája dolgozott, nem tölthette le pihenőidejét, ez pedig veszélyeztette az ellátást, és ellentétes az unió irányelveivel. Simicz szerint Baláspirit politikai szándék vezérelte, amikor a kórlapcsere miatt indított fegyelmi eljárás befejezése előtt nyilvánosságra hozta szándékát. Az egészségügyi bizottság elnöke úgy véli, hogy Baláspiri Csaba rossz színben akarja feltüntetni a kórház vezetését. Pedig az elnök szerint Borzi Márta minden energiájával arra törekedett, hogy kivezesse a korábbi anyagi és erkölcsi válságból az intézményt, eleget téve ezzel a megyei közgyűlés határozatának.

Lapunk kérdésére, hogy a kórlapcsere kapcsán vajon egyedül csak a kezelőorvost terheli-e a felelősség, azt válaszolta Simicz József: ebben az esetben kizárólag Bod doktor hibázott. Ő adta oda törvénytelenül a kórlapot, másrészt pedig a kezelőorvos ült a számítógép képernyője előtt, és neki kellett volna azonosítania a beteg személyi adatait. Az ügyelettel kapcsolatban azt nyilatkozta: a vonatkozó jogszabályok szerint nem hibáztatható a kórház vezetője azért, hogy túlmunkára kényszerítette az orvost. Azt is elmondta Simicz, hogy a magyar egészségügyben változnak a minimális feltételek, és ezeknek a fenntartó önkormányzatok nem tudnak eleget tenni. Ez pedig – mint fogalmazott – nem varrható a szentesi kórházigazgató nyakába. Természetesen, tette hozzá, mindenkinek joga próbapert indítani a konkrét eset kapcsán.

Baláspiri cáfol

Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés fideszes képviselője visszautasítja, hogy politikai szándék vezérelte volna, amikor nyilvánosságra hozta a feljelentést. Lapunknak azt magyarázta: magánemberként és orvosként nem várhatott a bejelentésével, mert a betegek szerinte veszélyben vannak. A Magyar Orvosi Kamara is rendszeresen jelzi, hogy az uniós csatlakozásunk óta jogsértően szervezik hazánkban az orvosi ügyeletet.