Elcserélték a kórlapokat a szentesi kórházban
 Fegyelmi vizsgálatot indított a főigazgató

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-04 | Balázsi Irén

Egy csongrádi beteg kórlapját kapta meg egy nagymágocsi asszony, amikor hazaengedték a szentesi kórház belgyógyászati osztályáról. Az egészségügyi intézmény főigazgatója fegyelmi vizsgálatot indított annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő az eset. A kórlapot aláíró főorvos elment Nagymágocsra a családhoz, s elnézést kért a tévedésért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tapodi Sándorné unokája, Andrea vette észre, hogy nem a nagymamája adatai vannak a kórlapon. Fotó: Vidovics Ferenc
A nagymágocsi Tapodi Sándorné két hetet és egy napot töltött a szentesi kórházban, mert lebénult a jobb oldala. A belgyógyászati osztályon feküdt az 1936-ban született asszony, akinek az állapota sokat javult a gyógyítás eredményeként. Rózsa utcai családi házukban szépen mozgatta a karját meg a lábát, s mint mondta, ő semmit sem észlelt abból, hogy valami nincs rendben a papírjaival.

Hétfőn engedték haza a kórházból, tolószékben közlekedő férje, s gyerekei már nagyon várták. Ám aznap este a velük élő unoka, a 15 éves Tapodi Andrea olvasgatni kezdte a papírokat, amelyekkel a kórházból elbocsátották a nagymamáját.

A kislánynak tűnt fel, hogy a kórlapon nem a mama neve szerepel, hanem egy hasonló vezetéknevű csongrádi asszonyé. Az a beteg 16 évvel fiatalabb a nagymamájánál, és epebántalmakkal került a kórházba. Ebből következően nem ugyanazokat a gyógyszereket kapta, mint a nagymágocsi idős asszony.

Andrea a nagybátyjának, Tapodi Józsefnek mutatta meg a kórlapot. Az Irakban 9 hónapot szolgált szerződéses katona hétfőn este értesítette a kórházat a tévedésről. Lapunknak azt magyarázta, hogy nem lehet tudni: a csongrádi asszony kórlapján szereplő gyógyszerek vajon kinek szólnak. Szerinte ha a mágocsi háziorvos a kórlap alapján felírná az édesanyjának az orvosságokat, azok még árthatnának is neki. Tapodi Józsefet bosszantotta, hogy ilyen megtörténhet. Mint mondta: Irakban ő megtanulta, nagy baj lehet, ha nem vigyáznak egymásra.

A nagymágocsi Tapodi Sándorné semmit sem észlelt a kórlapcseréből. Fotó: Vidovics Ferenc
Éppen ezért megüzente az orvosnak: nem fog utánajárni, hogy kicseréljék a papírokat, mert nem ő hibázott. Hétfőn, késő este aztán megjelent Nagymágocson a kórlapot aláíró főorvos, dr. Bod Barnabás, és akkor vitte magával az idős asszony zárójelentését, meg elnézést is kért a tévedésért. Tapodi József ennek ellenére sem adta oda neki a csongrádi beteg kórlapját. Azt mondta nekünk, hogy azzal tudja bizonyítani a történteket.

Bod Barnabás megkeresésünkre annyit közölt: nem nyilatkozhat a kórház főigazgatójának engedélye nélkül. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy a főorvos 25 éves szolgálati ideje alatt sohasem mulasztott. A kórlapok cseréje véletlenül történt, ám akár ötvenszer is előfordulhat hasonló eset havonta az egészségügyi dolgozók túlterheltségéből adódóan. A zárójelentést pedig a nagy betegforgalom miatt nem tudják azonnal megírni, hiszen alig kel ki az ágyból a beteg, ott az újabb páciens, akivel azonnal foglalkozni kell, akár egymást követő két napi ügyelet és húsznapos készenlét után.

A kórház főigazgatója, dr. Borzi Márta lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta: sajnálatosnak tartja a történteket, viszont enyhítő körülménynek nevezte, hogy a beteg gyógyultan mehetett haza. Ennek ellenére kedden reggel fegyelmi vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy hol történhetett a hiba. Állítása szerint ilyen nem fordulhat elő. Azt is elmondta, hogy amikor a nevezetes leletcsere miatt a szegedi klinikán meghalt férfi esete nyilvánosságra került, ő szakembereket kért fel, vizsgálják meg a szentesi kórház betegazonosító rendszerét.

Szeptembertől tervezik is bevezetni a csuklópántos azonosítást. Borzi Márta azonban körlevelet küldött minden osztályra, amelyben azt kérte: az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítsanak a páciensek azonosítására.