Csángó gyerekek nyaraltak Szentesen
 Az otthon maradottak álma: Magyarország

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-04 | Blahó Gabriella

Csángó gyermekek nyaraltak a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából Szentesen. Mint kiderült, a szülők jelentős anyagi terhet vállaltak azért, hogy csemetéjük eljusson Magyarországra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az erdélyi gyerekek meghívólevéllel érkeztek. Fotó: Blahó Gabriella
Romániában egy havi átlagkereset harmada az útlevél ára. A határon csak akkor engedik át simán a Magyarországra jövőket a román hatóságok, ha meghívólevéllel rendelkeznek. Ennek hiányában fejenként ötszáz eurót kellene fizetni, miközben a havi átlagkereset körülbelül százötven euró. A csángó gyerekek meghívólevéllel jöttek át Magyarországra – mondta tanárnőjük, Ambrus Éva.

A gyimesfelsőloki líceum tanára elmesélte, kiutazásuk előtt néhány nappal született egy újabb rendelkezés, mely szerint a tizennégy éven aluli gyerekek egyáltalán nem kaphatnak útlevelet. A velük utazó tizenhárom esztendős Tampó Alpárnak egy kérvényt kellett benyújtania a román rendőrségen, hogy Magyarországon nyaralhasson. Ezt az iratot közjegyző állította ki, melyért újabb háromszázezer lejt fizettek.

A gyimesfelsőlokiak hosszú hónapok óta készültek a kirándulásra. Az árpádházi Szent Erzsébetről elnevezett katolikus líceum tanulói közül idén nyáron azok utaztak, akik eddig nem voltak a Kurca-parti városban. Évek óta szervez az iskola diákjai számára nyaralást a máltai szolgálat szentesi szervezete Farkasné Márton Katalin vezetésével. Az országgyűlési képviselő hitvese úgy véli: a legkevesebb, amit az erdélyi magyarok számára civil szervezet nyújthat, az a magyarországi gyerekekkel együtt töltött felhőtlen napok, a közösségi lét. A szervezet és az iskola kapcsolata régi, korábban a szolgálat magyar nyelvű könyveket küldött.

A szintén Gyimesfelsőlokon tanító Ambrus Orsolya elmondta, ezeknek a könyveknek egy része az iskola könyvtárába került, másokat a jól tanuló diákok kapták. Az erdélyi csángók lapunknak úgy fogalmaztak: az otthoniak álma, hogy legalább egyszer eljöjjenek Magyarországra. A gyerekkívánságok rendszerint teljesülnek: Csicseu Alinától megtudtuk, hogy falujukhoz legközelebb Csíkszeredán lehetne fürödni, de a szentesi strand annál nagyobb élményt nyújt. Ingyenes búvároktatást kaptak az erdélyi fiatalok, akiknek otthon nincs módjuk arra, hogy úszni tanuljanak.
Szabó Ildikó elmondta, nagyon kíváncsi a Feszty-körképre, mert sokat hallott már róla. Tankó Kata elmesélte, hogy a bentlakásos líceumban rengeteget tanulnak és keveset játszanak, ezért is érezték jól magukat most Szentesen.