Télen-nyáron a fóliában
 Szabadföldi paprikát, paradicsomot alig termesztenek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-27 | Blahó Gabriella

A szentesi kertészetben éppen most építik ki a fóliasátrak hőmérséklet-szabályozó rendszerét, hogy nyáron és télen egyaránt kellő forróság legyen a sátorban. A paprikapalántákat holnap ültetik, a tövekről legalább ötször akarnak szüretelni a zöldségtermesztők.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szellőzőrendszert építenek a júliusi forróságban. Fotó: Blahó Gabriella
A szentesi városhatáron túl, az Árpád Agrár Rt. Szentlászlótelepén a nyár kellős közepén váltják a növényi kultúrákat a kertészek. Hogy kellő meleg legyen a fóliában, a szellőző és a fűtési rendszert építik, javítják. Néhány nap múlva elültetik az új paprikapalántákat – Sarusi László termesztő azt tervezi, hogy azokról legkevesebb ötször szüretel. A sátor alatt nő hamarosan a tölteni való paprika. A száz méter hosszú fóliának azon a részén, melyen már elkészítették a pillangóablakokat, most negyvenhat fok van, ott pedig, ahol nincsen szellőzés, minimum ötven fok a hőmérséklet.

A saját portájukon gazdálkodók gyakori kézmozdulata a homloktörlés, ilyen meleg időben hajnali négykor indulnak dolgozni. Sarusi László öt órától délelőtt tizenegyig dolgozik, a kora esti óráktól késő estig újra van alkalom a munkavégzésre – ezekben a napszakokban kibírható az idő. A fóliában tartózkodni szaunaszintű kikapcsolódás lehetne, ha nem kemény fizikai munkával töltenék idejüket a kertészek. A gazdák azért nem panaszkodnak, mert a kertészkedés jó megélhetést biztosít annak, aki igyekszik a piaci igényekhez igazítani kínálatát. A kertészek csak egyetlen dolgot nem tudnak biztosítani növényeik számára: a napsütést, de a levegő hőmérséklete, a páratartalom, a talaj termőképessége a növény és a leendő vásárló igényei szerint alakítható. Szabadföldi paradicsomot vagy paprikát szinte senki nem termeszt már a kertészet őshazájának számító Szentesen.

Szentlászlón mintegy húsz hektáron húzódnak a fóliasátrak, tulajdonosaik között nagyon sok olyan szentesi van, akinek egzisztenciáját a városban vállalt szellemi munka alapozza meg, mégis kertészkednek – mondja Arató Csaba, a telep vezetője. Természetesen jövedelmükben jelentős a paprikatermesztésből származó bevétel, de talán azért is dolgoznak a fóliában, üvegházban, mert a hideg téli időben szívderítő látványt nyújtanak a nyers fekete földből kibúvó friss zöld paprikapalánták, nyáron pedig a gyönyörű termés.