Szremkónak az athéni az első és az utolsó olimpiai lehetőség

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-26 | Szélpál László

Szremkó Krisztina, a Szentesi VK klasszis vízilabdázója az első olimpiájára készül. Négy éve kis híján kijutott Sydneyben, de akkor a csapat elbukott a kvalifikáción.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az olimpiát kivéve mindent megnyert már Szremkó Krisztina. Fotó: Vidovics Ferenc
Négy éve Szremkó már közel állt ahhoz, hogy olimpikonnak mondhassa magát, de az utolsó, palermói kvalifikációs viadal befejező találkozóján a válogatott vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól.
– Kegyetlen dolog volt megélni, hogy lemaradtunk a szakág első ötkarikás eseményéről – emlékezett vissza a világ- (1994) és Európa-bajnok (2001), Világkupa-győztes (2002) sportember. – Nem kívánom senkinek azt az érzést. A legszörnyűbb az volt az egészben, hogy bár jobbak voltunk, de a kanadai bíró egész egyszerűen nem engedte, hogy nyerjünk. Pedig az a csapat is éremesélyesként szállt volna Sydneyben medencébe. Elment a kedvem a pólótól, még a visszavonulás is megfordult a fejemben.

Szerencsére nem így történt, négy évvel később, 32 esztendősen összejöhet a nagy álom, az éremszerzés. Erre minden esélye adott a Faragó Tamás vezette csapatnak, amely néhány héttel ezelőtt az Egyesült Államokban rendezett első Világligában a világbajnok házigazdáktól csak négyméteresekkel szenvedett vereséget a fináléban.

– Ezen a héten Olaszországban, Goriziában veszünk részt felkészülési viadalon, melyen a nyolc olimpiai résztvevő közül hat indul – tudatta a rövid távú programot Kriszta. – Természetesen, akárcsak a riválisok, mi is komolyan vesszük a tornát, de ismerve a szövetségi kapitányt, az összes „kártyánkat" nem játsszuk ki.

Athénba augusztus 13-án utazik a válogatott, az első csoportmeccsét pedig 16-án vívja az Egyesült Államok ellen. A kvartett tagja még Oroszország és Kanada. A másik négyesben Olaszország, Ausztrália, Kazahsztán és Görögország szerepel.

– A csoportelsők automatikusan bekerülnek az elődöntőbe, a másodikok a másik group harmadikjával és fordítva harcolnak a négy közé jutásért. A szövetség minimális elvárásként az elődöntőbe kerülést tűzte célul a gárdának, de én ennél azért valamivel többre vágyom. Nem szeretnék érem nélkül hazatérni! A gárdában vagyunk néhányan, akik korunknál fogva az idősebb generációhoz tartozunk. Sós Ildinek, Tiba Zsuzsinak, Zantleitner Krisztának és nekem ez az első és utolsó lehetőségem szerepelni az olimpián. Nincs mese, meg kell ragadni az esélyt. A sportág csúcsa az ötkarikás játékok, az ott elért jó eredmény többet ér bárminél.


Továbbá:
Két aranyérem jó, egy kötelező
Joóbot az előd kötelezi
Storcz Botond címvédésre készül