Hőbiztos a tévétorony
 A forró légáramlatokon vitorláznak körülötte a repülők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-24 | Blahó Gabriella

A kánikulában hűtik a műszaki berendezéseket a szentesi tévétoronyban. A közeli reptérről felszálló repülők a forró légáramlatokon vitorláznak, miközben csak meghatározott távolságra közelíthetik meg a műsorszórót.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kétszáznegyven méter magasan két fokkal hűvösebb van. Fotó: Tésik Attila
A különlegesen sodort, rendkívül vastag kötelek segítségével rögzített szentesi tévétoronyra különleges figyelmet nem kell fordítania az Antenna Hungária munkatársainak ebben a nagy melegben. A torony statikai felépítése ugyanis eredendően úgy készült el, hogy az időjárástól függetlenül biztosítsa a stabilitást. A kétszáznegyven méter magas műsorszóró állomás földszintjén azonban a műszaki egységeket folyamatosan hűtik egy automata szabályozó segítségével, mely télen-nyáron körülbelül huszonöt fokos hőmérsékletet biztosít a gépteremben.

A tervezők tehát felkészültek mindenre, ilyen forróságban a toronyra speciális figyelmet inkább a repülősöknek kell fordítaniuk. A Szentesről Vásárhelyre vezető út két oldalán, egymással átellenben alig néhány száz méterre található a repülőtér és a torony. A nyári időszakban a vitorlázók rendszeresen táboroznak a reptéren, könnyű gépeikkel repülnek a város felett. A felszállást követően a pilóták az úgynevezett termikre vadásznak – mondta el lapunk érdeklődésére Rákász János, a repülőklub titkára.

A termik a földről felfelé haladó forró légáramlat, mely fenntartja és a levegőben utaztatja a gépet. Ha a termik a torony irányába viszi a járművet, a pilótának irányt kell változtatnia és másik termiket kell keresnie vagy le kell szállnia. A szabály szerint vitorlázórepülő háromszáz méternél közelebb nem mehet a toronyhoz, felette hatszáz méternél alacsonyabban pedig nem szállhat. Ha a megadott mértéknél közelebb kerülne a toronyhoz a mintegy száz kilogrammos alumíniumból készült gép, és nekiütközne, milliós károk keletkezhetnének, a termiken vitorlázók ezért rendszerint inkább a tanyák felé veszik az irányt.

Ha egyébként a földön harmincnyolc fok van, akkor a torony tetején papírforma szerint csak harminchat. A levegő jellemzői szerint ugyanis általában száz méterenként egy fokot csökken a hőmérséklet, ez azonban nem minden esetben van így, a termik miatt éppen fordítva is lehet.