Egekben az ingatlanárak
 Ötven négyzetméter nyolcmillióért Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-22 | Blahó Gabriella

Jócskán megemelkedtek a belvárosi lakások árai Szentesen. Öt éve ötven négyzetméter még kétmillió forintba került, míg ma már legkevesebb nyolcmilliót kérnek ugyanazért az otthonért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Páva utcai lakások a legdrágábbak Szentesen. Fotó: Blahó Gabriella
A Szentesen kiemelt lakóövezetnek számító Páva utcában a legdrágábbak a lakások, ahol egy tetőtér-beépítéses, alig hatvan négyzetméteres otthonért több mint tízmillió forintot is adnak – ezek az ingatlanok tíz éve épültek. Szakértők szerint korábban a lakásvásárlásra felvehető tizenöt-harmincmillió forintos, alacsony kamatú hitelekből komoly befektetéseket lehetett megvalósítani, melyek mára meghozták az eredményt: a magas lakásárakat. Ma ugyanez a kölcsön maximum ötmillió forint lehet használt lakások esetében, kevés új otthon épül, a régiek pedig ezért érnek többet. Bizonyos mértékű stagnálás tapasztalható a piacon, s ez nem a nyárnak köszönhető. Az alacsony összegű hitelek ugyanis nem teszik lehetővé az újabb ingatlanbefektetéseket.

A város egyes területein természetesen eltérnek az árak. A legmagasabb színvonalat a József Attila és Páva utca környéke nyújtja, hiszen a belvárosban csendes környezetben tölthetik mindennapjaikat az ott lakók. Az Apponyi téri téglablokkos épületekben lakást – a kiemelt lakóövezet négyzetméterenkénti 180 ezer forintos árával szemben – valamivel olcsóbban, már száznegyven-százötvenezer forintért lehet venni. A panelek ennél is kevesebbe kerülnek, bár a Klauzál utcán egy második emeleti lakás már a hétmilliót is megközelíti.

Ár szempontjából kedvezőnek számít a Kertváros, a központtól viszonylag távoleső hely népszerű a vásárlók körében. A legolcsóbban lakást ma is a Kisérnek a vajdatelephez közeli utcáiban lehet venni, míg a telepen egy otthon csupán 7-800 ezer forintba kerül – bár ezek a házak ritkán kerülnek az ingatlanközvetítők látókörébe.