Magyar dinnyét vinnének az athéni olimpiára
 A szentesi tész-től szállítanák a gyümölcsöt Görögországba

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-22 | Blahó Gabriella

Francia kereskedelmi vállalat kereste meg a szentesi tész-t: dinnyét vásárolna tőlük, amelyet az olimpiára szállítana Athénba. A görög dinnyeszezonnak ugyanis vége, a magyar gyümölcs viszont augusztus közepére lesz a legfinomabb.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi tész szállít dinnyét az olimpiára. Fotó: Tésik Attila
Görögországban vége a dinnyeszezonnak – ott már leérett a lédús gyümölcs, amelyet a világ minden táján szívesen fogyasztanak a forró nyárban. Éppen ezért egy francia kereskedelmi cég megkereste a szentesi termelői és értékesítő szövetkezetet azzal, hogy dinnyét venne tőlük, s a gyümölcsöt egyenesen az athéni olimpiára szállítaná. A világ sportolóinak nagy találkozója üzleti szempontból hatalmas piacnak számít, a francia vállalat számításai szerint a magyar földben termett dinnye épp a nagy verseny idején lesz igazán finom. Az Alföldi Regionális Egyesülés – amelyhez az országból huszonkét tész csatlakozott – közvetítői szerepet vállal az üzletben.

A szentesi központban úgy gondolják: nem véletlen, hogy üzleti ajánlat érkezett a dinnyére. Ledó Ferenc elnök elmondta: az ajánlott átvételi árnál valamivel magasabbat szeretnének kiharcolni a nyugat-európai vásárlótól dombegyházi tagjaik számára. Amennyiben az egyezség a napokban létrejön, a termékértékesítésre összeállt csapat eléri célját, hiszen a megfelelő összeköttetés révén bevételben jelentősen gyarapszik az egyesülés. Erre az esztendőre hárommilliárd forintot tervezett a regionális alapon szerveződött társaság, melynek csak a városban hatszáz egyéni tagja van.

Dinnyéből a sárgát is szeretné vinni a francia, a gyümölcsöket hűtőkamionokban szállítják. Az időjárás függvényében olykor megfelelő még a ponyvás teherautó, de az EU-konformnak számító csomagolási mód – melyet saját körében már megvalósított az értékesítő szövetkezet – a kartonos. A rekeszekben meghatározott számú három-öt kilogrammos dinnye fér el, az ennél sokkal nagyobb darabok a hazai piacon találnak gazdára. Itthon a termelőktől húsz-harminc forintos áron veszik át a felvásárlók a gyümölcsöt, s adják tovább hatvan-hetven forintért. A szentesi kereskedők a dinnye egy részét már lekötötték német piacokra, a fennmaradó mennyiséget pedig várhatóan Athénban fogyasztják el az olimpia résztvevői.