Nyári színház a szentesieknek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-19 | Blahó Gabriella

Szombat este csillagos égbolt alatt a szentesi városháza udvarán kötötte le kétszáz ember figyelmét két órára a Tükör Alapítvány. A kínálatban színielőadás, zene és felolvasás szerepelt – mindenki örömére. A következő szombaton a kacagtató kamaradarabot görög színházi módon, a föld szintjén játsszák.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A gimisek szombati műsora
A szentesi polgármesteri hivatal a jogalkotás és végrehajtás szimbólumaként megtört, amikor a dráma tagozatos diákok az épület folyosói ablakaiban szónokolva politizáltak szombat este. Szirbik Imre polgármester jókat derült a Keserű Imre által rendezett darabon, hiszen frappáns választ adott a rendszerváltás legérdekesebb kérdéseire. Az előadást a városban nem először mutatták be a dések, ha így halad, a Szó, szó, szó sláger lesz Szentesen. A szereplők közeli rokonai, barátai jóval kevesebben voltak, mint a nézők. A szentesiek a negyedik hétvégére már úgy készültek: ma este színházba megyünk.

A Csongorka és Tündike című eredeti átdolgozás romantikus és nem romantikus olvasatát adta a párkapcsolati témának, mely nyilván egy tizenévest foglalkoztat. A nem csak nevelési célzattal Szurmik Zoltán drámatanár által rendezett darab szépséges elemei az eredeti szerzőtől valók, az ötletes fordulatok a közös munka eredményei. Zongorán kísért Majtényi András.

Cserna-Szabó András író novelláját gitár kíséretében Perjés Gáborné olvasta fel. A tanárnő által átadott szöveg szórakoztató volt, bár kissé véres. A barátai által Cyranónak szólított író maga is olvasott fel novellát, ebben is vér folyt – immár az övé. A harmadik történetben egy gyermekmese vérzett el, benne az összes szereplővel, Micimackótól Malackáig. Miután mindenki megevett mindenkit és a közönség az áldozatok szomorú végén a fanyar iróniának köszönhetően a csillagos égbolt alatt derült, újabb dalok következtek. Fesztbaum Béla mondott prózát, verset, játszott gitáron és zongorán. Mint mondta, a fővárosban egy hónapban harminc estéje foglalt. Tisztában van vele, hogy az ő fizimiskájával egyértelműen a karakterszínészi pálya lehetne az övé, de ez már nem így alakult, főhősszerepeket is kap ugyanis. Úgy értékeli, az önmegvalósítás útjára lépett a fővárosban, melyhez az alapot Szentes adta.

Szebeni Zoltán az esteket szervező Tükör Alapítvány elnökeként szabadkozott, amiért nem volt egészen jó a világítás, kényelmetlen az ülés és magas a színpad. Ígérte, a következő szombaton a föld szintjén játszanak majd a színészek, mint egy klasszikus görög színházi előadáson. A Sóska, sült krumpli címen futó kacagtató kamaradarab egyik főszereplője Bajomi-Nagy György, aki előbb a drámaira járt, ma pedig a Nemzetiben játszik.