A polgármesterek pluszpénze
 Idén még nem kaptak jutalmat a megyei városok első emberei

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-13 | Sz. C. Sz.

A Csongrád megyei városok első emberei idén még nem kaptak jutalmat munkájuk elismeréseként. Tavaly Szirbik Imre szentesi, Lázár János hódmezővásárhelyi és Buzás Péter makói polgármesternek hathavi, Bedő Tamás csongrádi polgármesternek pedig egyhavi pluszpénzt szavazott meg a képviselő-testület. Botka László, Szeged első embere megválasztása óta nem vett fel prémiumot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének nemrégiben háromhavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 1 millió 500 ezer forintot állapított meg a testület. Ezt a közgyűlési ellenzék nem támogatta, sőt tiltakozott az ellen, hogy Frank József munkáját prémiummal honorálják. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a megyei városok első emberei vettek-e már fel ebben az évben jutalmat.

– Idén a költségvetés előkészítésekor előre jeleztem a képviselő-testületnek, hogy a jutalmamat a városi közalkalmazottak és köztisztviselők étkezési támogatására fordítom – nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre. Szentes polgármestere elmondta, hogy tavaly hathavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 2 millió 670 ezer forintot szavazott meg számára a testület. – Mivel forráshiányos a település, nem éreztem erkölcsileg megalapozottnak, hogy ezt az összeget idén felvegyem – hangsúlyozta Szirbik. A polgármesteri pluszpénzből ezerkétszáz közalkalmazott és köztisztviselő étkezési támogatását egészítette ki a testület.

A megye kisvárosai közül Kisteleken már évek óta nem kapott pénzjutalmat Nagy Sándor polgármester – mondták el az önkormányzati hivatalban. A testület idén sem foglalkozott még ezzel a kérdéssel.

Mórahalom polgármesterének utoljára 2002 februárjában állapított meg prémiumot a testület – tudtuk meg Szántó Mária jegyzőtől. Nógrádi Zoltán kéthavi pluszpénzt kapott. A polgármester akkori illetménye bruttó 278 ezer forint volt havonta. Zsótér István mindszenti polgármesternek utoljára 2002 decemberében szavazott meg egyhavi jutalmat, bruttó 260 ezer forintot a képviselő-testület – mondta lapunknak Hajdú Imre. A jegyző közölte, hogy tavaly decemberben ötlet szintjén felvetődött a premizálás, de végül nem készült előterjesztés e tárgyban.

Csongrád polgármesterét idén még nem jutalmazták. Bedő Tamásnak
Nyilvánosan a pénzről

Nincs törvényi előírás arra, hogy mennyi jutalmat kaphatnak a polgármesterek – nyilatkozta lapunknak Dubeczné Károlyi Éva. A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló jogszabály szerint meghatározott időszakban végzett munkájuk alapján a képviselő-testületek jutalmat állapíthatnak meg a települések első embereinek. Előírás, hogy a képviselőknek nyilvános ülésen kell dönteniük a polgármesterek és helyetteseik bérezéséről, juttatásairól.  
2003 decemberében az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának előterjesztése alapján egyhavi pluszpénzt, bruttó 300 ezer forintot szavazott meg a testület. Buzás Péter makói polgármester munkáját utoljára tavaly januárban honorálták prémiummal. Akkor a képviselő-testület hathavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 1 millió 980 ezer forintot állapított meg – közölte lapunkkal Ortutay Miklós. Az aljegyző elmondta, hogy idén nem volt és valószínűleg nem is lesz e tárgyban előterjesztés. „Idén a költségvetés előkészítésekor előre jeleztem a képviselő-testületnek, hogy a jutalmamat a városi közalkalmazottak és köztisztviselők, ezerkétszáz személy étkezési támogatására fordítom" – nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre. Szentes polgármestere elmondta, hogy tavaly hathavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 2 millió 670 ezer forintot szavazott meg számára a testület. „Mivel forráshiányos a település, nem éreztem erkölcsileg megalapozottnak, hogy ezt az összeget idén felvegyem" – hangsúlyozta Szirbik.

A két itteni megyei jogú város közül Hódmezővásárhely első emberének, Lázár Jánosnak tavaly decemberben az önkormányzat pénzügyi bizottsága javaslatára hathavi illetményének megfelelő jutalmat, bruttó 2 millió 800 ezer forintot állapított meg a képviselő-testület – tudtuk meg Korsós Ágnes jegyzőtől. A hódmezővásárhelyi polgármester a mintegy nettó 1 millió 100 ezer forintot felajánlotta a Hódmezővásárhely Diákétkeztetéséért Alapítványnak. A jegyzőtől tudjuk: idén még nem kezdeményezte a bizottság Lázár János jutalmazását. A szegedi városháza személyzeti osztályának helyettes vezetője, Földesi András közölte lapunkkal: Botka László polgármester megválasztása óta nem vett fel jutalmat, ebben a tárgyban előterjesztés sem készült.