|
Uborka, ami nem bántja az epét
Az
őstermelők szerint pazar a szentesi piac
|
|
|
Ajánlja a cikket? |
|
| 2004-07-12 |
Blahó Gabriella |
| |
|
Az őstermelők
szerint dúskálhat a vevő a szentesi piacon – többek között olyan
uborkát is kaphat, ami nem bántja az epét. Ráadásul a Rákóczi utcai
árak messze alatta maradnak a belvárosi zöldségesekétől. A vásárló
mégis kevés, aminek egyik oka az lehet, hogy ma már szinte csak a
patikákban nem árulnak zöldséget és gyümölcsöt.
|
|
|
|
A lolla nevű salátát már ismerik a vásárlók
Fotó: Blahó Gabriella | Erős
zöldpaprikát vett a minap egy kereskedő Csányi Istvántól, aki
meséli: „hallom, a városban már jóval drágábban, negyvenötért adja".
Az idős bácsi hajnali négykor kel, hogy az egy hold földön
megtermett burgonyáját itt eladja. A krumpli mellett sorakoznak a
húsos erős paprikák, ezt a kettőt termeszti csak.
Az
őstermelő tisztában van vele, hogy „legalul" van, mindenki más rajta
keres. Forrai Ferenc nem érti, miért csökkent a forgalom az utóbbi
időben, amikor pazar a kínálat és az árak is alacsonyak. A
cseresznye például négy éve lett kétszáz forint kilogrammonként, míg
most százhúszért is el lehet vinni. A városi kereskedők rátesznek
még legalább egy százast, nyilván jobban járnak – zöldséget és
gyümölcsöt talán már csak a gyógyszertárban nem árulnak. Ezen a
standon a pattogatni való kukoricák között a sárga mellett volt lila
és fehér is, a zöld cukkini mellett pedig sárga, amitől díszesebb az
étek. A jósta nevű gyümölcsöt alig ismerik a vásárlók – magyarázta
Feri bácsi –, pedig nagyon finom. A fekete ribiszke és az egres
nemesítéséből lett az édes-savanyú jósta, húsok és fagylaltok
kiegésztője.
A lolla nevű salátáról viszont tudják már, hogy
az ismert zöld salátával ellentétben hat-nyolc órán át megőrzi a
frissességét akár a hűtőben is – mondta Szabó László, aki zöld és
lila változatot egyaránt kínál.
Szentes a nemesített
zöldségnövények városa, ezért nem meglepő, hogy olyan uborka is
kapható a piacon, amely nem bántja az epét. Egy klasszikus
uborkasaláta elfogyasztása után ugyanis sokan fájlalják a hasukat,
míg az újfajta megkímél a kellemetlen érzésektől – mondja a
kereskedő.
Azt kérdeztük egy idős bácsitól, látván előtte
halomban a csodálatos piros gyümölcsöt, hogy van-e türelme ribiszkét
szedni. Tomcsányi Bálint némi hallgatás után röviden úgy válaszolt:
„kénytelen vagyok". Mondta, hallotta a híradóban, hogy híres
közéleti személyiség azt a megállapítást tette, hogy „nagy az
őstermelési kedv". Úgy tudja, hogy erre a kijelentésre Csikai Miklós
agrárkamarai elnök reagált, és azt mondta: nem a kedv nagy, hanem a
kényszer. Ezzel tehát egyetért Tomcsányi Bálint, akivel kivételesen
lehetett alkudni a ribiszkére. Vasárnap reggel nyüzsgőnek tűnt a
piac, ahol nemcsak zöldséget és gyümölcsöt, hanem házi készítésű
túrót, tejfölt, számtalan csokorban virágokat, kiskutyát is lehetett
volna venni.
|
|
|
|
|
| |