Papagájok, pintyek szerelmese
 Őrzi a hagyományokat a szentesi Kotvics V. Antal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-10 | Balázsi Irén

Az Alföld szinte valamennyi megyéjéből vannak tagjai a szentesi díszmadártenyésztő szakkörnek, amelyet pár éves távollét után ismét Kotvics V. Antal vezet. Azt mondta: várják a fiatalokat is, akiknek szakmai tanácsokat adnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tenyésztő fia, Bence is kedveli a papagájt Fotó: Tésik Attila
Hagyományai vannak a díszmadártenyésztésnek Szentesen, amely éppen ezért regionális központnak számít. Még a múlt század hetvenes éveiben alakult a szakkör, amelynek most közel 60 tagja van. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő csoportot 2004 májusától ismét Kotvics V. Antal vezeti, aki néhány évet leszámítva évtizedekig irányította a szakkör munkáját. Elmondása szerint a szentesi díszmadarasoknak nevük van a tágabb térségben is, hiszen még Szabolcs-Szatmár és Hajdú Bihar megyéből is jelentkeztek hozzájuk tenyésztők, nem is beszélve a békésiekről meg a szegediekről.

Kotvics V. Antal a nagynyomási tanyájukon tartja a madarait. Vannak ott papagájok, pintyek és kanárik, amelyek között nincs igazi kedvence, mert mindegyiket egyformán szereti. A madarak meg a kölest, fénymagot, zabot és „lágy eleséget" – az utóbbi alatt tojást és zöldségeket kell érteni. Az állományhoz különben negyven-ötven madár tartozik, és a gazda örül annak, hogy a legkisebb fia, a nyolcéves Bence is szereti a papagájokat. Olykor már etetni is szokott segíteni az édesapjának. A díszmadarakkal való foglalatosságot hobbinak, méghozzá költséges időtöltésnek nevezi a szakkörvezető. Mint mondta: míg más a kocsmába jár vagy egyéb káros szenvedélyének hódol, neki a madarak jelentik a kikapcsolódást. – Aki kedveli ezt a világot, az sohasem válik meg tőle – tette hozzá.

A díszmadarak a saját nyelvükön tudnak beszélni. A papagájt viszont tényleg meg lehet tanítani, de csak akkor, ha egyedül van, és nem hall más hangot. Kotvics V. Antal egyébként régebben találkozott egy váci papagájjal, amely köszönt neki, és még azt is megkérdezte tőle, hogy van. Az a madár különben káromkodni is tudott, s a gazdája elmesélte: a televízióból tanulta a csúnya szavakat. A szentesi szakkör vezetője azt is elmondta, hogy a papagájok évente 3-4 alkalommal költenek. Ami pedig a szaporulatot illeti, lehet két fióka, ám nála már volt olyan példány is, amelyik tízet költött. A tojásuk átmérője különben egy centiméternyi, csak viszonyításként említjük, hogy a galambé meghaladhatja a három centit is. A szentesi szakkörösök minden hónap harmadik vasárnapján tartanak börzéket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol persze várják az új tagok jelentkezését is. Egyébként pedig már most készülnek az őszi díszmadár-kiállításra, amely 33. lesz a sorban.