Szentesi VK: Pengő helyett Kozák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-10 | I. P.

Edzőváltás történt a Szentesi VK bajnoki ezüstérmes női vízilabdacsapatánál. Pengő László helyett a jövőben Kozák László irányítja a felnőttegyüttes szakmai munkáját.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyugodtan állíthatjuk, váratlan edzőcseréről érkezett hír a Kurca partjáról: Pengő Lászlót Kozák László (korábban az utánpótláscsapatokkal foglalkozott) váltja a Szentesi VK felnőtt női együttesének kispadján, de az utánpótlásgárdák közül az ifit is továbbviszi. Az okokról a klubelnököt, Beleon Zsoltot kérdeztük.

A váltás okai

– Három dolog motiválta a cserét – mondta a klub első embere. – Az egyik, hogy Pengőnek június 30-án lejárt a szerződése; a másik, hogy egy erőteljes korosztályváltás tapasztalható a szakágon belül és az edzők szerették volna tovább kísérni tanítványaikat, végül pedig a szülők egy csoportja – gyermekeik panaszai alapján – a stílusát kifogásolták. Laci gondolkodási időt kért, majd közölte, ilyen körülmények között nem kíván tovább dolgozni a csapatnál. A klubtól azonban nem távozik, nem veszíthetünk el ilyen értékes szakembereket.

Mint arról már volt szó, Pengőt – aki az előző vezetőség elvárásait, a kitűzött célokat teljesítette, például ob-ezüstérmet nyert – Kozák László váltotta a kispadon, az ő helyét az utánpótlásnál pedig Oltyán Gyula foglalta el, aki korábban fiúvonalon tevékenykedett, a gyerekkorosztályú gárdát pallérozta. A tervek szerint, erről már folynak az egyeztetések, Pengő Oltyán csapatát veszi át. Viszont a stílus-, a hangnemprobléma mellett nem mehettünk el szó nélkül, illett megkérdezni az érintett felet is.

Személyes tragédia

– Kezdjük az elején – javasolta Pengő László –, szerintem a következő indokok játszottak szerepet a váltásban. A kontraktusom lejárta nem, mert az új vezetőség is felajánlotta a folytatást, a hosszabbítást. Viszont azzal, hogy a lányok egy része elégedetlen volt a stílusommal, pont azon a napon szembesültem, amikor meghalt az édesapám... A beteg édesanyám teljesen egyedül maradt, róla is gondoskodnom kell, majd jöttek ezek a váratlan támadások – a bajnokság közben senki sem jelezte, hogy problémája van velem –, ezért úgy határoztam: köszönöm, elég volt ez a két év, felállok. Azt azért megemlíteném, hogy huszonkét játékos szerepelt a bajnoki meccseken, erre még nem volt példa. Valószínűleg mindenki elhitte magáról, hogy már NB I-es szintű pólós. Kívánom, hogy ne csalódjon... Komolyan mondom: nincs bennem tüske, még az is elképzelhető, lesz még egyszer belőlem női edző Szentesen. Pillanatnyilag azonban valószínűleg a fiú gyerekcsapatot veszem át, ami nem igényel akkora leterheltséget, és ez – a személyes tragédia miatt is – nagyon fontos a számomra.

Vitatható eljárás

– Csak hallomásból értesültem az eseményekről – árulta el Szremkó Krisztina csapatkapitány –, hiszen már legalább két hónapja a válogatottal dolgozom, készülünk az olimpiára. Csak annyit mondhatok: ha voltak gondok, akkor sem a levélírás, a petíció a megoldás, ezzel az eljárással nem értek egyet. Ezeket már a bajnokság közben, személyesen kellett volna megbeszélniük a szülőknek vele.