Szirbik is aláírta

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-10 | Balázsi Irén

A vajdasági magyarok elleni atrocitásokkal egyidejűleg írta alá a délkelet-európai országok mintegy 60 településének vezetője Belgrádban a nemzetek közötti toleranciáról szóló egyezményt. Az aláírók között volt Szirbik Imre szentesi polgármester is, akinek ottani magyar politikusok jelezték: térségünkből reggelenként uszító röplapokat visznek és terítenek a Vajdaságban több szervezet aktivistái. Ez azonban csak elmérgesíti a helyzetet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Belgrádban e héten tartott konferencia arra volt hivatott, hogy összehangolja a kelet-európai, ezen belül is kiemelten a volt jugoszláviai és a vele szomszédos országok önkormányzatainak együttműködését. Megfogalmazták a nemzetek közötti toleranciáról szóló egyezményt, amelyet a volt szocialista országok mintegy 60 képviselője között Szirbik Imre is aláírt. A szentesi polgármester elmondta: a húsz cikkelyből álló belgrádi egyezmény mintegy alulról jövő kezdeményezésként azokat az alapelveket rögzíti, amelyek a településekre vetítve próbálják a problémát megoldani.

A vajdasági polgármesterekkel folytatott eszmecsere alapján azt is elmondta Szirbik Imre: a magyarellenes atrocitásokat részben a kiélezett választási küzdelem következményeinek tekintik. A határon túli magyar vezetőknek az a véleményük, hogy ha kívülről nem szítják az elmérgesedett helyzetet, megoldódik az magától is. Azt is elmondták: a tettlegességig fajuló temerini kocsmai összetűzés mögött személyes konfliktusok húzódtak meg, vagyis nem csak nemzetiségi kérdésről van szó. Beszámoltak arról is a vajdasági önkormányzati vezetők Szirbiknek, hogy a régiónkból néhány szervezet aktivistái a reggeli busszal átmennek hozzájuk, ott szétszórják a röplapjaikat, a délutáni járattal meg visszajönnek. Ám ennek a következményeit a vajdasági magyarok viselik. Hazánk politikusait arra kérik, ha ilyet észlelnek, ne adjanak hozzá segédkezet.