Sok igénylő, kevés bérlakás
 Leghamarabb jövőre költözhetnek a várakozók Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-09 | Blahó Gabriella

A napokban ülésezik a szentesi képviselő-testület lakásügyi bizottsága az úgynevezett a sürgősségi listáról. Az adatok azt mutatják, hogy a lehetőségekhez képest sokkal több az igénylő: egy réteg számára pedig a szociális bérlakás az egyetlen megoldás. A grémium jobboldali elnöke szerint az önkormányzat elenyésző összeget fordít támogatásra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy évvel ezelőtt a Szabadság téren építettek a tetőtérbe önkormányzati lakást Fotó: Tésik Attila
Jelenleg ötvenöt igénylő áll a sürgősségi listán, várva, hogy az önkormányzat lakást utaljon ki számára. Lejjebb további százötvenegy család neve sorakozik. Évente egy alkalommal, a nyár derekán tárgyalja a testület lakásügyi bizottsága a sürgősségi listát, melyen az igénylők száma az utóbbi időben csak nő. Az elmúlt évben az önkormányzat kiutalt harminc lakást, amely enyhítette a gondot.

Gyenes Ágota, a bizottság fideszes elnöke úgy tapasztalja, az anyák legtöbbje a munkahely megtartását és az egészség megőrzését tartja legfontosabbnak, s közben szívesen vállalná, hogy lakásvásárlási kölcsönt fizet vissza. A törlesztőrészlet havonta körülbelül harmincezer forint lenne, amelyet be tudnának fizetni, hiszen ugyanennyi az albérlet, mégis: a pénzintézeteknél nem juthatnak hitelhez. Miközben a lakásépítés új lendületet vett az ezredfordulón, az ingatlanárak emelkedtek, a szentesi önkormányzat jelentősen csökkentette azt az összeget, melyet a lakásügyi bizottság építésre, rekonstrukcióra kiadhat az igénylőknek. Tavaly tízmillió forint volt, idén már csak hét. Ennyi ma egyetlen ötven négyzetméteres lakás ára a városban. Gyenes Ágota elmondta: ez volt az egyik oka annak, hogy a polgári frakció nem támogatta szavazatával a baloldal költségvetési rendeletét.

Leghamarabb a következő év végén költözhetnek be igénylők új otthonokba, ugyanis harminc lakás építésére nyert pályázaton forrást az önkormányzat – tudtuk meg Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyzőtől. A hivatal igazgatási osztályának vezetőjeként elmondta azt is, hogy ez a harminc lakás biztosnak vehető, míg további negyven otthon kialakítását tervezi az önkormányzat a volt vízműépületben, a Berekháton. Ebben az esztendőben mindössze tíz bérlakásba költöztek új lakók. Az aljegyző asszony úgy véli: ha a bérlakásépítés terén a lehetőségek jóval kedvezőbbek volnának, az igények száma ugrásszerűen nőne meg.

Gyenes Ágota és Bakró-Nagy Vera is úgy látja: a látogatások idején szerzett tapasztalatok az életkörülményekről sok esetben egyszerűen megrázóak. A szabályok sokszor nem adnak elég támpontot a helyes döntéshez, olyan sok a jogos igénylő.