Nem csak a buli, a szezon is elmarad
 Hernyó rágja a fákat, ár mosta el a strandot Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-08 | Blahó Gabriella

Nem jósolnak szép jövőt erre a nyárra a szentesi tiszai szabad strand látogatói. A hernyóinvázió elérte a területet, az alacsony forgalom miatt a három büféből csak egy nyitott ki. A tavaszi áradás rengeteg munkát adott az önkormányzatnak, a strand üzemeltetője viszont nem rendezte meg a szezonnyitó bulit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A gyapjas pille az üdülőházakon is megtelepedett Fotó: Tésik Attila
A Tisza szentesi partjára ilyen körülmények között csak a folyóimádók és a rengeteg szabadidővel rendelkezők jönnek el. Ottjártunkkor még senkit sem látott bemenni Szénászki Gábor kapuőr, aki úgy tudja, hogy csak szeptemberben lesz olyan hét, amikor egyfolytában jó lesz az idő, ezért aztán ez a nyár nem az igazi.

A hétköznapi délelőttön alig lehetett látni egy-két lézengő alakot a parton. Az ingyenesen látogatható terület rendezettségéért az önkormányzat városellátó intézménye – Varga Sándor vezető szavai szerint – mindent megtett. A tavaszi áradás után rengeteg feladat adódott, hiszen a folyó sokáig tartotta víz alatt a strandot. A parkolóhelyek és a kerékpártárolók környékén tiszta a terület, a füvet folyamatosan nyírják, bár a fürdőzők szerint lehetne kicsit homokosabb a part.

Míg tavaly három büfé is várta a vendégeket, idén már csak egy nyitott ki. A tulajdonos nem akart beszélni arról, hogy milyennek látja a szentesi strand helyzetét, mert – mint mondta – csak kritizálni tudna, „az pedig
Keveset süt a nap, kevesen fürdőznek a parton Fotó: Tésik Attila
üzletileg nem kifizetődő". Bízik benne, hogy monopolhelyzeténél fogva nyereséges lesz a nyara, de sajnálja, hogy idén elmaradt a szezonnyitó buli.

Az elmúlt évben június végén rendezte meg a strand üzemeltetője a mulatságot, mely akkor két és félmillió forintba került. Az elenyésző bevétel miatt másféle vállalkozásban is kereste a megélhetést Verebélyi József cégvezető, ezért nem maradt ideje arra, hogy a szórakozásra elegendő pénzt összegyűjtse – mondta. Hozzátette azt is, hogy közepes rendezvényt idén nem akart szervezni, az úgysem az igazi.
A kis Tisza-szigetről a gyapjas pille mindeközben áttelepült a szabad strand területére. Bristyán Róbert és Boros Dóra üdülőházának közvetlen közelében megszámlálhatatlan bebábozódott egyedet találtunk, melyek arra várnak, hogy kikeljenek és fát egyenek. A fiatal pár korábban még többet látott, még a házikó erkélyét is ellepték ezek az undorító férgek, közben a gyapjas pille lepkéi ott szálldostak körülöttük. Egy hete a szúnyogirtással egy időben irtotta a kártevőket az önkormányzat – tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla kertészeti referenstől. Elmondta azt is, hogy az irtás a bebábozódott egyedekre nincs hatással, ezért azt legközelebb szeptemberben meg kell ismételni. Abban bízik, hogy a pillék száma így fokozatosan csökken.

Két vakációzó diák a parton, egy horgász a kifogott keszegekkel, néhány üdülőtulajdonos: ők voltak a vendégei a szabad strandnak egy hétköznapi nyári délelőttön. Akik rajtuk kívül ott voltak, azért dolgoztak, hogy minél komfortosabb és vonzóbb legyen a Tisza partja.