Cseuz László is az olimpiára készül
 A szentesi sportember úti célja: Athén

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-08 | Blahó Gabriella

Cseuz László úgy döntött, újra elindul kerékpárral az olimpiára. A szentesi sportember negyedszerre vág neki az útnak, a felkészülést decemberben kezdte el a szobabiciklijén. A mögötte álló csapat hatalmas ünnepséget tervez arra a napra, amikor indul és arra is, amikor megérkezik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hatvanegy éves testnevelő tanár egyedül teker Fotó: Tésik Attila
Barcelona, Atlanta és Sydney után ezen a nyáron Athénba teker el a szentesi Cseuz László. A hatvanegy éves testnevelő tanár már nem lepi meg a környezetét elhatározásával, barátai, ismerői tudják róla: szinte fanatikus, ami a kerékpározást illeti. Úgy gondolja, minél idősebb, annál komolyabban kellene vennie a felkészülést, ezért azt a múlt év december elsején elkezdte. Minimum tízezer kilométert akar kerekezni otthon, az igazi útnak július végén vág neki. A túráját szervező csapat azt tervezi, hogy a város lakói is tanúi lehetnek a nagy pillanatnak. Harmincadikán ugyanis a startot megelőzően kerékpáros akrobaták szerepelnek az idős testnevelő tanár tiszteletére.

Cseuz a kerékpározás népszerűsítője lett Szentesen, az októberi és a márciusi forradalmak emlékére a rendszerváltás első éveiben ő szervezte meg a 48 órás és a 23 órás tekergéseket, fiatalok csapatban kerekeztek utána. Mégis magányos farkasként tartják őt számon sportbarátai. Ezen a nyáron nem Cseuz László az egyetlen, aki szentesiként kerékpárral indul az olimpiára, de az egyedüli, aki egyedül megy. A Szt. Jupát egyesület fiatal kerekezői is nekivágnak csapatban a dicsőséges utazásnak, ők sem bánják nagyon, hogy nem Cseuzzal mennek. A testnevelő tanár szavai szerint nehéz számára másokhoz igazodni, egészen más magányosan tekerni, és egészen más bolyban. Az utóbbi felállás megköveteli az odafigyelést egymásra, ő pedig egyáltalán nem szereti, ha bármilyen jármű lassabban halad előtte, mint ő maga. „Senki mögé nem vagyok hajlandó beállni" – fogalmazott Cseuz. A marketingmunkával megtámogatott athéni túrára így egyedül edz.

Cseuz a minap megtartott sajtótájékoztatóra kiszámolta, eddig 33 ezer kilométert tekert le különböző túrákon. Az adat tartalmazza az előző három olimpiai és más európai kerekezéseket, de nem tartalmazza a felkészülések és a városbeli közlekedések kilométerszámát. A tanár úr biztos benne, hogy az egyenlítőt már körbeutazhatta volna. Új biciklivel indul Athénba, melyet a támogatójától kapott, az előző olimpiára használt kerékpárját ugyanis ellopták. Mint ahogy zárt pincéből ellopták a lányának azt a biciklijét is, mellyel Barcelonába kísérte el apját. Cseuz megjegyezte: úgy látszik, keletje van az olimpiai bicikliknek. Ezért a legújabb kétkerekű járművet maga mellett, a szobájában tartja.