Aláírást gyűjtenének a szülők
 Békességre vágynak a szentesi katolikus iskolában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-08 | Balázsi Irén

Ha nem történik változás a szentesi katolikus általános iskola vezetésében, a szülők aláírásokat akarnak gyűjteni a gyerekeik érdekében. A megyés püspök szerint azonban tíz év után már megkövetelhető a felekezeti intézményükben a keresztény szellemiség.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kicsöngetés óta csend van az iskolában Fotó: Tésik Attila
Felborzolta a kedélyeket a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskoláról megjelent cikkünk, amelyben informátoraink úgy kritizálták néhány pedagógus elbocsátása apropóján a vezetési stílusa miatt Nemes Éva igazgatót, hogy a nevüket nem merték adni nyilatkozatukhoz. Lapunk értesülése szerint akkor megkezdődött az intézményben a bűnbakkeresés: a dolgozók közül kik közreműködtek az iskola hírnevének „bemocskolásában". Azóta a birtokunkba jutott egy levél, amelyet Gyulay Endre megyés püspöknek címeztek a következő aláírással: „a Szent Erzsébet Általános Iskola szülői csoportja". A beadványban azt írták az egyházi méltóságnak, hogy reményeik szerint megérti az aggódásukat, mert a gyerekeiknek a legjobbat szeretnék. Úgy kívánnak gondoskodni a fejlődésükhöz szükséges erkölcsi és vallási nevelésükről, hogy meghagyják a jogukat: maguk döntsenek szabadon ezekben a kérdésekben. A szülők azt is tudatták a püspökkel, hogy nem szeretnék, ha más nézeteket, viselkedést erőltetnének a gyerekekre. Elismerik ugyanakkor, nem hibátlanok a diákok sem, ám ha szeretettel, türelemmel közelednek hozzájuk, szerintük többre lehet jutni, „mint vasszigorral és katonás, kemény akarattal". A szülők ezekkel a jelzőkkel illették a levélben a két éve kinevezett igazgatónőt. Azt is tudatták Gyulay Endrével: „amennyiben nem történik jelentős változás, azt tervezzük, hogy aláírásgyűjtés útján változtatunk az iskola vezetésén."

A helyhatósági képviselőnek, Félegyháziné Somogyi Évának a kislánya most fejezte be az ötödik osztályt a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. Érdeklődésünkre elmondta: az a tisztességes, ha a véleményt nyilvánítók a nevüket adják az állításaikhoz. Szerinte fejlődött az iskola az utóbbi években, és egyetért az igazgatónő intézkedéseivel is. Azzal például, hogy nem mehetnek át a városházi büfébe a tanulók a szünetekben, meg azzal is: elvitték az üdítős automatát az iskolából. Mint fogalmazott, fegyelem van az iskolában, ami jó a pedagógusoknak és a gyerekeknek is.

A Szent Anna Egyházközség egyháztanácsának a tagja Szabó Péter, akiről azt híresztelték a kisvárosban: a református iskolába íratta gyerekét, mert a katolikus intézmény szellemiségével elégedetlen. Megkeresésünkre azt mondta, ő a konzervatív nevelés híve, ezért nem tartja helyesnek, ha a szülők a gyerekek vagy a nyilvánosság előtt kritizálják az iskolát. Szabó Péter szerint minden vezető követ el hibát, és szinte valamennyi intézményből küldenek el pedagógusokat a gyerekek számának csökkenése miatt.

Azt ellenben nem tudja megítélni, mennyire volt indokolt a tanárok elbocsátása a katolikus oktatási intézményből. Az apuka azt is hozzátette: tényleg a Kiss Bálint Református Általános Iskola első osztályába íratták be a kislányukat. Felesége a lakóhelyükhöz közeli valamennyi iskolába elment, és a református intézményben ismerkedett meg egy olyan pedagógussal, akit a gyermekük fejlődése szempontjából megfelelőnek talált.

A katolikus általános iskolát tíz esztendeje működteti az egyház. Gyulay Endre megyés püspök azonban nem vált meg az önkormányzattól „örökölt" igazgatótól, hanem bevárta, amíg nyugállományba vonul. Nemes Évát viszont már a püspök nevezte ki az egyházi intézmény élére. Gyulay Endre lapunknak azt nyilatkozta: több éven keresztül nem látszott az iskolán, hogy az felekezeti lett. Szerinte most már meg kell követelni, hogy a keresztény szellemiség megjelenjen az intézményükben.