Őszre kész a szentesi központ

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-07 | B. A.

Szeptemberig a helyére kerül minden műszer a szentesi minőségvizsgáló központban, ahol a vidék mezőgazdasági termékeit fogják vizsgálni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Várhatóan szeptemberre áll készen a működésre Szentesen a Dabic Kht. intézménye, az agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ. A centrum a térség mezőgazdaságának termékeit vizsgálja és látja el az unióban is elismert tanúsítvánnyal. Bár márciusban még úgy tervezték a megyei önkormányzat és a Dabic Kht. háza táján, hogy az uniós csatlakozás idején már megtarthatják a megnyitót, erre mégis csak később, október közepén kerülhet sor. Frank László, az intézet vezetője lapunk kérdésére elmondta, a 84 millió forintos Phare-támogatás fölhasználásának ügyeit a Váti Kht. kezelte. Így a műszerek megvásárlására kiírt közbeszerzési eljárást is a Váti intézte, ez a folyamat pedig csak egy hónapja zárult le. A leendő labor fölszerelésének elemei most már folyamatosan érkeznek Szentesre, a napokban is hoztak néhányat. A műszerek beállítása után veszik föl a központ dolgozóit: két vegyészmérnököt, egy mikrobiológust, egy informatikust, s öt asszisztenst.

A központ vezetője elmondta, nemcsak a piacra kerülő áruk gyors vizsgálatára vállalkoznak, azaz, nemcsak „ostort csattogtatnak", de napi kapcsolatban állnak majd a térség nagy termelőivel, a kisebb gazdaságokat integráló cégekkel, és tudományos háttérrel, technológiával segítik a termelést, azt, hogy tényleg mindig egyforma, jó minőségű legyen a piacra kerülő termés, akkor is, ha több gazdaságból érkezik.

Az ilyen szervezetek most még az unió nyugati országaiban sem gyakoriak, Franciaországban hat ilyen intézet működik, de újabbakat szerveznek, Magyarországon viszont – a szentesiek tudomása szerint – a 2002-ben kiírt Phare-pályázatra több terv is érkezett, de csak a szentesi valósul meg.