A kudarc okait kutatják Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-06 | Blahó Gabriella

A Fidesz és az MSZP képviselői szerint európai módon zajlott a kampány az EP-választást megelőzően Szentesen, ugyanakkor mindkét oldal fogalmazott meg a másikkal szemben kritikát. A szocialisták kérdőívek segítségével kutatják a választási vereség okait.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesi csendélet kampány után Fotó: Tésik Attila
Országos lapértesülések szerint az MSZP központilag kiadott egy kérdőívet, melyben a kampány kudarcának okairól faggatja tagjait – a válaszadás önkéntes és névtelen. Különösen arra kíváncsi a párt vezetése, milyen szervezőmunka előzte meg Orbán Viktor volt miniszterelnök vidéki látogatásait, illetve információkat gyűjt arról, hogy a pozícióban lévő baloldali polgármesterek megtettek-e mindent helyben a siker érdekében.

– A szocialista párton belül érthető módon most az önelemzés időszaka következik – véli a szentesi Halmai László, a Fidesz választókerületi elnökségének tagja. A kampány szerinte meghozta a kívánt eredményt. Úgy véli, az utolsó héten Orbán Viktor látogatása volt a tetőpont, s erre azért kerülhetett sor, mert a nemzeti petíció aláírásgyűjtésében Szentes a negyedik helyet szerezte meg a kezdeményezés során: mind az aláírások számát, mind az idő rövidségét tekintve. A volt miniszterelnök ezért döntött úgy, hogy nagygyűlést tart a városban.

Halmai elmondta azt is: a baloldali önkormányzat a kampány során szinte naponta szervezett olyan városi rendezvényeket, melyeket civil tartalmukat tekintve máskor is meg lehetett volna tartani. Ő egyébként úgy véli, a voksok arányát tekintve ezzel az eredménnyel az országgyűlési parlamenti választást megnyerte volna a polgári szövetség.

Szirbik Imre szocialista polgármester szerint végső soron az európai parlamenti választáshoz méltó volt a kampány Szentesen, egyetlen jelenséget leszámítva: a Fidesz az utolsó éjszakán átragasztotta a szocialista párt hirdetéseit. A városvezető sajnálja, hogy ez itt megtörténhetett, hiszen a szomszédos településeken nem volt erre példa.

Szirbik még nem találkozott azzal a kérdőívvel, mely felmérné a kampány tanulságait, de következtetéseket szerinte mindenképpen le kell majd vonnia a pártnak. Hogy melyeket, azt társai között kívánja csak elmondani. Úgy értékeli, a választást megelőző néhány napban városvezetőként biztosan lehetett volna „nyomulósabb", de szerinte az őt tizenévek óta ismerő szentesiek nem szerették volna másnak látni, mint amilyen. Úgy véli, ellenszenvet kelt, ha egy politikus a kampány alatt másféle benyomást igyekszik kelteni, mint amit a személyisége diktál.

Nem osztja azt a véleményt, mely szerint egy mostani országgyűlési választások esetén a Fidesz megnyerte volna a mandátumok többségét. Közvélemény-kutatók elemzésére alapozva Szirbik azt állítja, hogy a szavazók közül többen érezték magukat tájékozatlannak a választás lényegével kapcsolatban.