Derekegyházra vezető utat építenének
 Vásárhely növeli vonzáskörzetét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-06-23 | Szögi Andrea

Vásárhelyt és Derekegyházat összekötő út építésére készül a város önkormányzata. A beruházás nem csupán közlekedési szempontból lenne fontos, hiszen megkönnyítené, hogy a község lakói a különböző szolgáltatásokat is Vásárhelyen vegyék igénybe.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Derekegyházat Vásárhelyről megközelíteni jelenleg Szentes felé, majd onnan Orosháza irányában lehet, jókora kerülővel, esetleg a Rárósi út folytatásán, egy burkolatlan szakaszon. A községhez tartozó Tompahát elérése a község felől még több időt igényel. A vásárhelyi önkormányzat most azt tervezi, hogy a város és a falu közvetlen összeköttetését biztosító aszfaltos utat épít.

A beruházás költsége az előzetes számítások alapján megközelíti a 190 millió forintot. Ebből az összegből 19 milliós önrészt vállal a város, ha a holnapi közgyűlés a pályázat benyújtására áldását adja. A Regionális Operatív Programtól szeretnének ugyanis 170,7 millió forintot nyerni az építkezésre, és a község önkormányzata 500 ezer forinttal szállna be.

Mint az az előterjesztésből kiderül, az utat nem csak közlekedési szempontból tartják fontosnak. „A regionális, területek közötti versenyben nem mindegy, hogy egy település polgárai városunkban veszik-e igénybe a közszolgáltatásokat, vagy más településen" – tartalmazza az anyag. Az út megépülése után lehetőség nyílna arra is, hogy a város és a község közt közvetlen buszjáratot is indítsanak.

Mintegy 2,7 kilométeres szakaszról van szó – tudtuk meg Weszely Tamástól, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársától. Ez az a rész ugyanis, amely a Rárósi út és Tompahát közt hiányzik. Rigó Mihály, a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. műszaki igazgatója pedig elmondta: gondot okoz, hogy a Rárósi út – bár a fehérjefeldolgozó többször áldozott már a burkolat javítására – rossz állapotban van, újjá kellene építeni, erre azonban egyelőre nem sikerült forrást találni.

Lajos Mihályné – aki Derekegyházon él – nem tudja, vajon tényleg Vásárhelyre vonzza-e majd a falubelieket az új útszakasz, az azonban bizonyos, hogy nagyobb unokái Szentesen, illetve Csongrádon végezték-végzik a középiskolát. Az asszony úgy tapasztalja, könnyebb megközelíthetősége miatt elsősorban a Kurca-parti városba járnak át a derekegyháziak, ha valamit a községben nem tudnak elintézni, de azért mindig akad egy pár diák, aki a kerülő ellenére Vásárhelyre ingázik.