A szegénységről is szó volt
 A szentesi Halmai és Oltyán pengeváltása

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-03 | Balázsi Irén

A szentesi jobboldal frakcióvezetője szerint elhallgatták Szentesen a Fidesz győzelmét az európai parlamenti választásokon. A képviselő-testület tegnapi ülésén abban viszont egyetértés volt, hogy a szegénység jelen van a Kurca-parti településen is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kisebb pengeváltás volt még a napirendek tárgyalása előtt a szentesi képviselő-testület nyári szünet előtti utolsó, tegnap délután tartott ülésén. Szűcs Lajos alpolgármesternek az utóbbi hetek történéseiről szóló tájékoztatója kapcsán Halmai László, a jobboldali frakció vezetője hiányolta az események sorából az európai parlamenti választások eredményének ismertetését. Mint mondta: A Fidesz szerezte meg a győzelmet Szentesen, másfélszer annyi szavazatot kapott, mint az MSZP.

Azt is hozzátette, hogy mindenki úgy viszonyul a dolgokhoz, mintha nem történt volna meg ez a voksolás, s a médiumok sem foglalkoztak vele érdemben. A szocialista párti Oltyán Lajos úgy reagált Halmai véleményére, hogy az önkormányzat újságjában jelent meg hír a választásról, a megyei lap pedig két napon keresztül hozta az eredményeket. Oltyán azt említette némi iróniával: Szentesen a választásra jogosultak húsz százalékának bizonyára jobban tetszett a polgári oldal képviselőjelöltje, Schmitt Pál, meg Járóka Lívia, mint a szocialista párti Kovács László vagy Kósáné Kovács Magda. Ebben igazuk is lehet Oltyán szerint. A fideszes Rébeli Sz. Tamás azért nem hagyta annyiban, mert azt javasolta a testületnek: kívánjanak hasznos munkát a polgári oldal győztesének, Becsei Zsoltnak, aki a térségünket képviseli az európai parlamentben.

A város egészségmegőrző programjának tárgyalásakor megint csak ütköztek a vélemények. A jobboldali Kálmán János szerint egy Szentes nagyságú településen biztosítani kellene a sürgősségi fogászati ellátást. Az alpolgármester erre elmondta: a jogszabály ugyan nem írja ezt elő, ám az önkormányzat áldozni fog egy rendelő kialakítására és az alapvető eszközök beszerzésére. A baloldali Móra József azt fejtegette, hogy a szentesi kórháznak a megyei önkormányzat a fenntartója, s az egészségügyi intézményen belül önálló intézetben történik a járó betegek szakellátása. Az utóbbit a képviselő szerint sokan megirigyelhetnék. A polgári frakció tagja, Gyenes Ágota mégis fontosnak tartotta, hogy a város is segítse a kórházat a csődhelyzetből kijutni, akkor is, ha nem a helyhatóságé az intézmény.

A lakosság egészségi állapotának romlásáért Halmai László az önkormányzatot és a mostani kormányt tette felelőssé. Mint mondta: az előző ciklusban még volt az embereknek jövőképük. Véleménye szerint egy egészségmegőrző tervnek arról kell szólnia, hogy a lakosságnak „jó legyen itt élni". Halmai „kampánybeszédére" úgy riposztozott Oltyán, hogy még az Antall-kormány idején kezdődött a családok elszegényedése, s ez a folyamat azóta is tart. Hozzátette azt is, hogy a szegénység 1990 óta nem kormányfüggő, az Orbán-kabinet alatt sem csökkent a mértéke.