Támadják szentesi katolikus iskola igazgatónőjét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-06-18 | Balázsi Irén

Támadások kereszttüzében áll a szentesi katolikus általános iskola igazgatója, akiről azt híresztelik, hogy besúgókat tart, és nem engedi a tanárnőknek a hajfestést. Nemes Éva szerint mindezt azok a pedagógusok terjesztik róla, akiket a csökkenő gyermeklétszám miatt az intézményből elbocsátottak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nemes Éva: a hajfestést nem tiltja, de a műkörmöt nem szereti Fotó: Tésik Attila
Csak a második tanévét zárta Szentesen Nemes Éva, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója, akire pedagógusok és szülők össztüze zúdul mostanában. Lapunk értesülése szerint szószólóik mindent el akarnak követni azért, hogy az igazgatónőt felállítsák a székéből. A nevének elhallgatását kérő pedagógus azt állítja: vannak a tantestületben nyugdíjasok és szerződéssel foglalkoztatottak is, mégis a fiatalokat küldték el, arra hivatkozva, hogy még nincs családjuk.

A nevét elhallgató pedagógus még megjegyezte: az iskolában különben azok a pedagógusok érvényesülnek, akik behízelgik magukat az igazgatónál. Az illető tanár elmondása szerint ezek a kollégák bármilyen „menő cuccot" felvehetnek, nem köt beléjük a vezetőség. Bezzeg a „körön kívüliek" még a hajfestetés miatt is kapnak. Más forrásból meg úgy értesültünk, hogy a takarítónőknek a besúgás is a feladatuk.

Az fáj a leginkább egy másik tanárnőnek, aki a retorziótól való félelme miatt szintén nem adja a nevét a nyilatkozatához, hogy az igazgatónő azt állította: „a jobboldali keresztény pedagógusok erőtlenek". Pedig az iskolában senki sem politizál. Azt is sérelmezi az illető, hogy minden pillanatban a gyerekekkel kell lenniük, még a tanórák közötti szünetet sem használhatják a regenerálódásra. Mint mondja: a pedagógus szinte levegőt sem vehet, mert a szünetben is népi játékot kell játszania a diákokkal.

„Tíz éve még álomiskola volt ez" – mondja egy anyuka, aki a gyerekét féltve kéri nevének elhallgatását. Azt sorolja a szülő, hogy semmiért nem mernek szólni, mert az igazgatónő „a püspök úr szíve csücske". Azt még megérti az anyuka, hogy a katolikus iskola szellemiségébe nem illeszkedik a haspólós öltözék, de azt már nehezményezi, hogy azért nem lehet kitűnő egy gyerek, mert nem megy el mindig a vasárnapi diákmisére.

Természetesen próbáltuk mindazokat rábeszélni nevük vállalására, akik bírálták az igazgatónőt. Erre sem a pedagógusok, sem a véleményt formáló szülők nem voltak hajlandóak, mivel következményektől tartottak.

Az a hír is járja Szentesen, hogy előző munkahelyéről elzavarták Nemes Évát. A kisteleki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mostani igazgatója, Csejtei Zoltánné azt mondja lapunk érdeklődésére: őt tanította is Nemes Éva, később pedig együtt dolgozott vele. Karizmatikus egyéniségnek tartja, aki jó tantestületet hozott létre Kisteleken, mind a kollégák, mind a gyerekek tisztelték. Csejteiné szerint nincs valóságalapja annak, hogy Kistelekről „elkergették" volna az igazgatónőt. Ő döntött úgy, hogy elmegy.

Nemes Éva feltételezése szerint az álhíreket azok terjesztik róla, akiktől a gyerekek számának csökkenése miatt kénytelen volt megválni.

Hozzáteszi: nem a legjobb pedagógusokat bocsátotta el. Egyébként pedig azt tanácsolja, menjünk csak be a tanáriba, s magunk győződjünk meg arról, hogy festett hajú pedagógusok is vannak. „Talán azt gondolják, hogy itt mindenki lefátyolozva járkál?" – kérdez vissza. A műkörmöt ellenben tényleg nem szereti, mert könnyen belekaphat egy kisgyerek, és megsérülhet tőle. Mint mondja: csokoládét pedig ugyan ehetnek a tanárok, de nem az ebédlőben, ahol éppen akkor spenótot turkálnak a diákok. „Ehhez pedagógusnak sem kell lenni, általános intelligencia kérdése" – vallja.

Nem rokona a püspöknek

Gyulay Endre megyés püspök lapunk megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a szentesi katolikus általános iskolában találkozott e héten minden pedagógussal, Veréb László plébánossal és a kisegítő dolgozókkal is. Megkérdezte tőlük, rettegnek-e az igazgatónőtől, illetve milyen panaszuk van. A püspök elmondása szerint 2-3 személy állította azt Nemes Éváról, hogy túlságosan szigorú és sokat követel. A többségnek azonban kedvező volt a véleménye. Gyulay Endre tisztában van azzal, hogy aki állás nélkül maradt, nehezen tud belenyugodni. Az igazgatónő személyét ért rágalmaknak egyébként reális alapját nem látja a püspök, aki azt is elmondta: ő semmiféle rokonságban nem áll Nemes Évával. Gyulay Endre különben pedig azt kérte a pedagógusoktól, keressék meg levélben vagy telefonon, ha bármilyen panaszuk van.