Fidesz-győzelmet, de szorosabb eredményt vártak
 A szakértők szerint az MSZP-t cserbenhagyták a törzsszavazói

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-06-15 | Sz. C. Sz.

A politikai elemzők szorosabb eredményt vártak az európai parlamenti választáson. Kovács László Imre szerint a vereség miatt személyi változások várhatók az MSZP-ben, Löffler Tibor viszont úgy véli, hogy a szocialisták ugyanazokkal a vezetőkkel vágnak neki a 2006-os országgyűlési választásoknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Családi eseménynek is számított a szavazás Fotó: Tésik Attila
A Szegedi Tudományegyetem két politológusával, Kovács László Imrével és Löffler Tiborral értékeltük az európai parlamenti képviselő-választást. Kovács számára nem okozott meglepetést az alacsony, 38,5 százalékos részvételi arány. A politológus szerint ennek az az oka, hogy egyik tábor sem tudta igazán mozgósítani szavazóit. Kovács úgy véli: a szocialisták azért szenvedtek vereséget, mert törzsszavazóik közül nagyon sokan maradtak otthon.

– A közvélemény-kutatási adatok alapján azt előre lehetett sejteni, hogy a Fidesz megnyeri a választást, csak az volt a kérdés, hogy mennyivel – mondta a politológus. Szorosabb küzdelmet vártam a két nagy párt harcában, főleg annak tükrében, hogy az MSZP három hónap alatt sokat ledolgozott a hátrányából. Noha összességében az ellenzék csak egy mandátummal szerzett többet, ha a szavazatszámokat nézzük, akkor már jelentős a különbség – fogalmazott a szakember. Kovács a magyar pártrendszer fejlődése, alakulása szempontjából jónak tartja, hogy négy párt jutott be az Európai Parlamentbe. A politológus szerint az MSZP-ben levonják a személyi konzekvenciákat a vereség miatt. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogyan változhat a kormány politikája az EP-választás után. Egy biztos – hangsúlyozta –, a kabinet nem fogja megvalósítani a Fidesz programját.

Löffler Tibor 50 százalék feletti részvételre számított, de – ahogy fogalmazott – sem az intenzív kampány, sem pedig „az ellenféltől való félelem" nem hatott mozgósító erőként. A politológus jobboldali győzelmet, de szorosabb eredményt várt. Szerinte a Fidesz a nemzeti petícióval megmozgatta a táborát, így az EP-választáson már csak „hadba kellett hívnia" szavazóit. Löffler szerint az MSZP nem csupán következetlen kampányt folytatott, de a hangnemét is eltévesztette.

– Nem a negatív kampánnyal volt a probléma, mert az benne van a pakliban, hanem a kommunikációval, amely anakronisztikus elemeket hordozott és régi retorikát idézett. Ezzel nem tudták megszólítani a potenciális MSZP-szavazókat – hangsúlyozta a szakember. „Nekem olybá tűnt, mintha a szocialisták kampányát egy régi vágású kommunista vezényelte volna."

Löffler szerint az MSZP azzal veszítette el a választást, hogy nem tudta mozgósítani a törzsszavazóit, akik azzal, hogy otthon maradtak, a kormányzat teljesítményéről mondtak ítéletet.

– A SZDSZ-nél várható volt, hogy mandátumot szerez, az MDF sikerét azonban csak félsikernek tartom, mert magasabb részvételi aránynál nem érte volna el az 5 százalékot Dávid Ibolya pártja – mondta a politológus.

Löffler elképzelhetőnek tartja, hogy az EP-választás után átrendeződések lesznek az MSZP-ben, esetleg új arcok tűnnek fel, de szerinte a szocialisták nem kockáztatják a pártegységet, és 2006-ban ugyanezzel a vezetéssel vágnak neki az országgyűlési választásoknak.