Dokumentumokat várnak Szentesen
 Internet a református nagytemplomban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-05-13 | Balázsi Irén

Eddig 68 millió forintot költöttek a szentesi református nagytemplom felújítására. A karzaton galériát alakítottak ki, ahol két kiállítás nyílik a nyáron.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Utolsó simítások a karzaton. Fotó: Gyenes Kálmán
A szentesi főtéren lévő, rossz állagú református nagytemplomot tavaly májusban adták át az építőknek. Kisebb-nagyobb megszakításokkal haladt a munka, és mostanra a tetőszerkezet egynegyedét sikerült teljesen felújítani. A templomnak a szemközti iskola felőli részén már kicserélték a födém faszerkezetét és a pala helyére hódfarkú cserepek kerültek, s vörösrézből készült az eresz- és az esőcsatorna. A tető rendbehozatalának folytatásához egyébként közösen pályázik a nagytemplomi egyházközség és az önkormányzat.

A második emeleti karzaton viszont az utolsó simításokat végzik a szakiparosok. Kovách Péter lelkipásztor azt is elmondta lapunknak: odafönt galériát alakítottak ki, ahol két kiállítási térnek van helye. Már ott sorakoznak az igényes kivitelű tárlók, amelyekbe a szentesi reformátusság történetét bemutató dokumentumok kerülnek. A Kovách lelkész házaspár a helybeliek segítségét kéri a korabeli dokumentumok felkutatásában. Azt szeretnék, hogy akinek a gyülekezet vagy a református iskola életével kapcsolatos fényképek, emléklapok vannak a birtokában, kölcsönadná azokat lemásolni. Az egyháztörténeti tárlat megrendezése érdekében számítanak régi bibliákra, énekes- és tankönyvekre vagy esküvőkről, keresztelőkről készült fotókra.

A galéria kisebbik részében évente két időszaki tárlatot rendeznek majd helybeli és Szentesről elszármazott alkotók műveiből. Ide képző-, valamint egyházművészeti munkákat szánnak. Kovách Péter elmondása szerint a református egyház mindig fontos szerepet töltött be a város
közéletében. Az 1816-ban született Kristó Nagy István például az egyházközség főgondnokaként Szentes polgármestere volt. A Kovách házaspár most azt tervezi, hogy ugyancsak a második emeleti karzaton egyfajta információs és idegenforgalmi központot is kialakítanak.

Elképzeléseik szerint két számítógépet telepítenek oda. Az egyiken fellelhetők lesznek a város és az egyházközség történetét bemutató multimédiás anyagok. A másik gépen pedig internetezhetnek majd a látogatók. A két kiállítást egyébiránt június végén szeretnék megnyitni a templomban, amely a jövőben nemcsak hitéleti központ lesz, hanem művelődési és kulturális szerepet is betölt.


Orgonakoncert

A szentesi református nagytemplom felújítására eddig 68 millió forintot fordítottak. Az épület teljes rendbehozatalához még mintegy 300 millió forintra lenne szükség. Ennek előteremtése érdekében pályamunkák készülnek, és jótékonysági akciókat is szerveznek. Az első humanitárius rendezvény május 16-án, vasárnap délután 6 órakor kezdődik a főtéri templomban, ahol Nagy János, a helyi zeneiskola címzetes igazgatója ad orgonahangversenyt. Közreműködik Andor Csilla (ének) és Takács Gabriella (fuvola). A koncertre a belépés díjtalan, ám a lelkipásztorok köszönettel fogadják az önzetlen felajánlásokat a templom renoválásának javára.